Германия ще превземе легендарния „Уембли“ тази вечер от 21.45 часа, когато Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен излизат един срещу друг в първия изцяло немски финал на Шампионската лига.

Двата отбора се познават до болка като само през този сезон това ще бъде петият мач помежду им. Досегашните 4 двубоя със сигурност трябва да притесняват „жълто-черните“, които нямат победа над съперника си. Двата мача за първенство завършиха при резултат 1:1, за Купата Байерн победи с 1:0, а в мача за Суперкупата на страната баварците триумфираха с 2:1.

Общо двата немски гранда са играли 100 пъти помежду си като Байерн има сериозно предимство – 45 победи срещу 26 за Борусия и 29 равенства.

Баварците могат да се похвалят и с доста по-сериозен опит в подобни финали. За тима от Мюнхен това ще е десети финал в най-големия европейски турнир, докато за Борусия ще бъде едва втори. От 10-те си финала обаче Байерн има 5 загубени, между които и тези през 2010 и 2012 година. „Жълто-черните“ пък са с 100% успеваемост, тъй като през 1997 година спечелиха финала срещу Ювентус.

Опитът при старши треньорите също е на страната на Байерн. Юп Хайнкес има два финала в турнира като освен драматичната загуба от Челси преди година, може да се похвали с триумфа през 1998 година начело на Реал Мадрид. За Юрген Клоп финалът в Шампионската лига е първи, но пък той вече спечели един финал срещу Хайнкес – през миналия сезон, когато в мача за Купата на Германия Борусия смачка Байерн с 5:2.

Двата отбора имаха доста различен път до финала, но всички футболни специалисти са категорични, че това са най-добрите отбори в Европа през този сезон. Байерн спечели група в компанията на Валенсия, Лил и БАТЕ Борисов, след което отстрани Арсенал след успех с 3:1 като гост и изненадваща загуба с 0:2 на „Алианц Арена“. Това обаче бяха и последните допуснати голове от отбора до момента, а следващите 4 мача бяха повече от впечатляващи – 2:0 и 2:0 срещу Ювентус и 4:0 и 3:0 срещу Барселона.

Борусия имаше доста по-трудна задача в началната фаза, но въпреки това излезе като победител от „групата на смъртта“, в която бяха още Реал Мадрид, Манчестър Сити и Аякс. След това Левандовски и компания се справиха с Шахтьор Донецк (2:2, 3:0), за да дойде уникалната драма срещу Малага. Първият мач завърши 0:0 в Дортмунд, на реванша Малага водеше до самия край с 2:1 и се виждаше в следващата фаза. Тогава обаче „жълто-черните“ вкараха 2 гола в добавеното време и шокиращо продължиха напред. На полуфиналите големият фаворит Реал Мадрид бе размазан в първия мач с 4:1 след 4 гола на Левандовски, а на реванша поражението с 0:2 бе достатъчно за Дортмунд да се класира за днешния мач на „Уембли“.

В двата отбора няма наказани, но Юрген Клоп няма да може да разчита на звездата си Марио Гьотце. Немският национал, който от следващия сезон ще играе в Байерн, е контузен. Под въпрос е и Лукаш Пишчек, но най-вероятно полякът ще стисне зъби и ще излезе на терена.

За Байерн всички без трайно контузените Тони Кроос и Холгер Бадщубер са на линия.

Съдия на мача ще бъде италианецът Никола Рицоли.

Вероятни състави:

Борусия Дортмунд: Вайденфелер, Пишчек, Хумелс, Суботич, Шмелцер, Бендер, Гюндоган, Гроскройц, Ройс, Блашчиковски, Левандовски

Байерн Мюнхен: Нойер, Лам, Боатенг, Данте, Алаба, Мартинес, Швайнщайгер, Мюлер, Робен, Рибери, Манджукич.