Международната федерация по футбол (ФИФА) е разочарована, че делото срещу Франц Бекенбауер и още трима бивши служители на германската футболна федерация е прекратено. Това съобщиха от пресслужбата на организацията.нВъв вторник стана известно, че делото се прекратява поради изтекла давност.

Решението на федералния наказателен съд в Швейцария беше станало неизбежно. Процесът срещу четирима футболни служители, свързани с организацията на Световното първенство по футбол през 2006 година в Германия, започна на 9 март, но след това беше прекратен заради ограниченията в работата на съда по време на пандемията от коронавирус.

Отлагането беше удължено миналата седмица, принуждавайки прокуратурата да не успее да стигне до присъда до крайния срок от 27 април.

"ФИФА участва в това разследване от много години. Фактът, че делото е приключено без никакъв резултат, е много тревожен не само футболната общност, но и швейцарската правосъдна система. Надяваме се, че истината за плащането на 10 милиона швейцарски франка един ден ще бъде разкрита и тези, които са извършили незаконни действия, ще бъдат наказани", се казва в изявлението на ФИФА.

"За ФИФА този случай не е завършен, тъй като не можем да приемем факта, че такова плащане се извършва от сметките на организацията без основателна причина. Комитетът по етика ще продължи разследването. ФИФА ще продължи да работи със съответните органи с надеждата, че всички, които са отговорни за това, ще бъда наказани", се казва още в изявление.

В началото на септември 2016 година беше обявено, че генералният прокурор на Швейцария е започнал разследване срещу Бекенбауер. Преди това стана ясно, че през 2002 година ръководителят на "Адидас" Робърт Луис-Дрейфус е прехвърлил 10.3 милиона швейцарски франка в комисията за кандидатурата на Германия за домакин на Мондиал 2006, която беше оглавена от Бекенбауер и от бившия президент на Германския футболен съюз Волфганг Нийрсбах.

Получените средства трябваше да отидат за нуждите на комисията за кандидатстване, но парите не бяха отразени в нито един от отчетите и данъчните декларации. Според редица източници, тези средства са били използвани за подкупване на гласове. Комитетът по етика на Международната федерация по футбол (ФИФА) започна разследване по този случай, след което Нийрсбах беше отстранен от футбола за период от една година.