Борусия Дортмунд спечели с 1:0 като гост срещу Байер Леверкузен в дербито на 22-я кръг на футболното първенство на Германия.

Срещата бе белязана от доста куриозна случка, заради която бе прекратена за 9 минути. Съдията Феликс Цвайер извади футболистите от терена след отказа на старши треньора на Байер Роджър Шмид да напусне терена, след като бе изгонен от рефера.

Причината за изгонването бе бурната реакция на Шмид след попадението на Пиер-Емерик Обамеянг в 65-ата минута.

Шмид протестираше за това, че Цвайер е позволил на играчите на Дортмунд да отбележат бързо свободния удар и то на няколко метра по-напред от мястото на нарушението, след което се стигна до гола. Негов автор стана Пиер-Емерик Обамеянг в 65-а минута.

Попадението дойде след нарушение за Дортмунд в собствената половина на "жълто-черните". Докато нападателят на Байер Щефан Кислинг все още лежеше на терена, гостите побързаха да изпълнят моментално фаула като освен това издърпаха изпълнението с точно 5,80 метра напред. Така след бърза комбинация между Ройс и Дурм топката стигна до Обамеянг, който вкара за оказалото се крайно 1:0.

Все пак след деветте минути пауза двубоят бе подновен, а Борусия успя да удържи крехкия си аванс от един гол.

След победата Борусия Дортмунд събра 51 точки и се доближи на 8 точки до лидера Байерн Мюнхен. Леверкузен се смъкна на четвърта позиция с 35 точки.