Ако не следите изкъсо Бундеслигата и ви попитат кой в момента е първи в класирането, логичният отговор естествено би бил Байерн Мюнхен. След известно замисляне може да се сетите, че в дербито през миналия уикенд Борусия Дортмунд победи баварците, така че може и да заложите на "жълто-черните". Да, ама не! Лидерът в Бундеслигата по настоящем се казва РБ Лайпциг или ако трябва да изпишем цялото име - Разенбалшпорт Лайпциг.
 
Но кой по дяволите е РБ Лайпциг и как така е първи в германския елит?
 
Възходът на този отбор до първото място в Бундеслигата е шокиращ поради факта, че клубът е основан на 19 май 2009 година или иначе казано преди само 7 години! РБ взима лиценза на никому неизвестния Маркранщедт и става член на Оберлига Юг към Североизточната германска футболна лига, петото ниво на футбола в страната. 
 
Зад клуба стои гиганта Red Bull, който променя името, емблемата и екипа на отбора, и осигурява отличен бюджет за това ниво на футбола. Тъй като законът в Германия не позволява клубовете да бъдат кръстени на името на своя спонсор, от Red Bull използват хитринка и кръщават тима Rasenballsport, което на практика означава "Спорт с топка на трева". Идеята е съкращението РБ да напомня за Red Bull и неслучайно в самия клуб наричат своя отбор РБ, и постоянно демонстрират връзката с компанията, произвеждаща енергийни напитки.
 
Още в първия си сезон РБ спечели 80 от 90 възможни точки и с лекота си осигури промоция за Регионаллига. Последваха две години, в които малко не достигаше на тима да постигне ново изкачване до Трета лига. Все пак за тима от Лайпциг започна да се говори още повече, след като отборът успя да победи Волфсбург за Купата на страната. 

Човекът в основата на успеха - Ралф Рангник

източник: Gulliver/GettyImages

Най-важният ход на ръководството се оказа привличането на опитния Ралф Рангник за спортен директор преди старта на сезон 2012/13. Рангник пък назначи младия Александер Цорнигер за треньор, а дуото успя да изведе отбора до промоция и до спечелване на Купата на Заксен.
 
През 2013/14 последва второ поредно изкачване на група, а второто място в Трета лига значеше място в професионалния футбол на Втора Бундеслига.

Александер Цорнигер е понесен на ръце след класирането на РБ за Втора Бундеслига

източник: Gulliver/GettyImages

След един сезон във второто ниво на германския футбол и пето място в него, през сезон 2015/16 нямаше кой да спре РБ. Второ място на пет точки зад първенеца Фрайбург и класиране за Бундеслигата!
 
Сухата статистика - 7 сезона във футбола, 4 промоции в по-горна лига и място сред 18-те най-добри отбори на Германия. 
 
През лятото Рангник направи поредния си успешен ход, назначавайки за старши треньор Ралф Хазенхютл, който преди това направи впечатление като треньор на Инголщад. 

Само за няколко месеца Ралф Хазенхютл доведе своя отбор до лидерската позиция в Бундеслигата

източник: Gulliver/GettyImages

И така няколко месеца по-късно, отборът от Лайпциг е еднолично на първо място в Бундеслигата с 3 точки пред Байерн и 6 пред Борусия Дортмунд! Може би си мислите, че с мощната подкрепа на Red Bull тимът от Лайпциг е пълен със звезди от световно ниво. Само че това не е така. Споменах ли, че трансферната политика на Рангник е да бъдат привличани единствено футболисти до 24-годишна възраст? Големи звезди в отбора на практика липсват, а всеки трансфер се обмисля внимателно и се случва единствено в името на бъдещето на отбора. И всичко това явно носи резултат, защото за 11 мача от началото на сезона отборът на Хазенхютл има 8 победи и 3 равенства, демонстрирайки чудесен футбол. 
 
"Най-омразният отбор в Германия"
 
Цял свят се възхити на това, което новакът в Бундеслигата постига, а тимът вече бе обявен за "германския Лестър". Само че в Германия РБ е известен като "най-омразния отбор" като успява да генерира към себе си много по-голяма омраза дори от Байерн, да, наистина!
 
Защо ли?
 
В германския футбол на особена почит е правилното "50+1". Според него нито един спонсор или инвеститор няма право да притежава мнозинството от даващите право на вот гласове и съответно няма възможността да взима индивидуално решенията за бъдещето на клуба без в полза на това да гласуват и индивидуалните членове, които по закон притежават минимум 50%+1 от всички гласове. Единствено инвеститорите, които са били в клуба от поне 20 години могат да кандидатстват за изключение от правилото "50+1".
 
По този начин управлението остава в обикновения фен и се ограничава възможността мастит бизнесмен от Близкия изток да купи клуба и да започне еднолично да се разпорежда с него. Това е и голямата разлика спрямо първенствата в Англия, Италия и Франция - факт, с който в Германия се гордеят много.
 
По това правило например 139 хилядите членове на Борусия Дортмунд с право на глас могат да наложат вето на въпроси като покачване цените на билетите.
 
Спрямо правилата и РБ Лайпциг следва закона "50+1", но го заобикаля по много очевиден начин: докато членството в Дортмунд струва 62 евро на година. то удоволствието да си "златен" член на РБ Лайпциг струва 1000 евро на година. Така отборът може да се "похвали" с едва 17 членове, имащи право на глас, а повечето от тях са служители или свързани с Red Bull лица.
 
В следствие на всичко това не бе трудно отборът от Лайпциг набързо да се превърне в най-омразния в страната. Фенове на другите тимове редовно организират специални "посрещания" на РБ чрез обидни плакати и отрязани животински глави, а привърженици на другия "изкуствен" отбор в Германия Хофенхайм се появиха със забавен транспарант: "Искаме си трона обратно: Най-омразният отбор на Германия."

Плакатите срещу РБ Лайпциг са част от всеки мач на тима като гост

източник: Gulliver/GettyImages

В Лайпциг обаче РБ има много фенове

източник: Gulliver/GettyImages

Светъл лъч за германския футбол
 
Дали РБ Лайпциг действително може да сътвори сензацията на Лестър от миналия сезон? Въпрос с много неизвестни, за чийто отговор ще трябва да почакаме още поне няколко месеца. Ясно е обаче едно - германският футбол има нов голям отбор, който има потенциала в следващите години трайно да заеме място до Байерн и Борусия. А Бундеслигата определено има нужда от още един гранд, колкото и това да не се харесва на феновете извън Лайпциг. Колкото и атрактивен и привлекателен да е футболът в Германия, пета поредна титла за Байерн няма да говори добре за конкуренцията в първенството.
 
Затова, хайде Разенбалшпорт Лайпциг, бъди тазгодишният Лестър, направи своята история още по-невероятна!

източник: Gulliver/GettyImages