Два от грандовете на германския футбол най-после прекратиха черната си серия през 2015 г. От подновяването на сезона в края на януари Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд нямаха победи, но на това беше сложен край днес. 

Баварците се утвърдиха на лидерската позиция след успеха над Щутгарт с 2:0 като гости, а вестфалците треснаха Фрайбург навън с 3:0 и записаха за първи път три точки от един мач от два месеца насам. 

Байерн беше в серия от два мача без победа, което за този състав в последните години си е събитие. Но момчетата на Хосеп Гуардиола не позволиха трета поредна изненада и си решиха всичко в рамките на десет минути, но в двете полувремена.

Но нещата можеше да се развият по съвсем различен начин. Готоку Сакай можеше да открие в 28-та минута за Щутгарт, след като се озова на страхотна позиция, но ударът му мина на няколко сантиметра встрани от вратата. 

Всичко си дойде по местата в 41-та минута. Тогава Ариен Робен отбеляза в типичния си стил, след като получи топката от Митчел Вайзер и след брилянтно отиграване не остави шансове на вратаря на домакините. 

При този резултат дойде почивката, но малко след нея всичко беше окончателно решено. В 50-та минута Давид Алаба отбеляза страхотен гол от пряк свободен удар от далечна дистанция и не остави възможност на стража да мръдне - 2:0. 

 До края мачът мина под диктовката на баварците, а те имаха шанс да вкарат и още попадения, но Роберт Левандовски на два пъти не успя да се разпише и в крайна сметка този резултат се запази. Благодарение на него Байерн събра 49 точки и е непоклатим на върха. 

Преди сезона мнозина очакваха момчетата на Гуардиола да се преследват с Борусия Дортмунд на челните позиции на този етап от кампанията, но сега вестфалците си имат съвсем други проблеми. Момчетата на Юрген Клоп се борят за оцеляването си и взеха важни три точки за тази битка. 

Това стана след класически успех над Фрайбург на неговия стадион. Но сега Борусия не остави нищо на случайността. Още от началото те започнаха да налитат като оси, а Шинджи Кагава пропиля страхотен шанс. 

Крепостта на домакините удържа само девет минути. Тогава звездата Марко Ройс се разписа на празна врата след перфектна асистенция на Пиер-Ерик Обамеянг и сложи начлото на головото шоу на тима от Дортмунд. 

Но все пак гостите трябваше да потреперят малко преди почивката, когато страхотна намеса на Роман Вайденфелер след удар на Оливер Сорг запази резултата непокътнат. А всичко свърши в 56-та минута. 

Тогава Пиер-Ерик Обамеянг се записа сред голмайсторите след страхотна асистенция на Илкай Гюндоган. Прекрасната му игра се увенча и с втори гол на неговата сметка в 73-та минута след асистенция на Шинджи Кагава и така резултатът беше оформен. 

Благодарение на тези три точки момчетата на Юрген Клоп се измъкнаха от позицията на директно изпадащите и вече са 16-и - мястото, което отрежда плейоф с третия във Втора Бундеслига след края на сезона. Те имат 19 точки. Фрайбург с точка по-малко е и на по-долната позиция, а на дъното е Щутгарт. 

Всички резултати от ранните съботни мачове в Бундеслигата:

Щутгарт - Байерн 0:2

Фрайбург - Борусия Дортмунд 0:3

Майнц - Херта 0:2

Кьолн - Падерборн 0:0

Волфсбург - Хофенхайм 3:0