Френският халф Абу Диаби беше привлечен в Арсенал преди десетилетие с големи очаквания, но се превърна в едно от трансферните разочарования. И причината - защото се контузваше толкова често, че си получи прозвището Стъкления. 

Полузащитникът се върна към момента, който според него е белязал кариерата му занапред и на практика уби престоя му при "артилеристите". Става въпрос за контузията, която му причини Дан Смит от Съндърланд, когато му счупи крака преди по-малко от десет години. 

"Този момент, в който Смит ми счупи глезена, всичко свърши за мен. От този момент нататък костта никога не оздравя напълно, движенията ми се ограничиха и трябваше да натоварвам много повече други части от тялото си, за да компенсирам това. Преди тази контузия нямах дори мускулно разтежение, а после..."

"Вече не се връщам назад към този момент, продължих напред. Просто ми се искаше да се случи по-късно в кариерата ми. Ако бях контузен толкова тежко, когато бях на 28, нещата сигурно щяха да се развият различно. Щях да имам времето между 19 и 27 години да узрея като играч, да се подвизавам по терените всяка седмица и да разкрия потенциала си", сподели Диаби. 

Откакто този ужасяващ удар покоси кариерата му, халфът имаше други 42 травми само по време на престоя си в Арсенал. После подписа с Марсилия, но не направи дебюта си до март тази година заради поредна травма. Сега обаче изглежда е преодолял проблемите и ще може да играе постоянно.