Eвропейският футбол е в опасност, освен ако клубовете, които са собственост на държави, като Манчестър Сити и Пари Сен Жермен не бъдат поставени под контрол. Това заяви президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас. Преди два дни той подаде жалба до УЕФА срещу двата клуба с твърдението, че са нарушили правилата за финансов феърплей. Манчестър Сити е собственост на кралската фамилия на ОАЕ, а ПСЖ – на тази на Катар. И двата клуба отхвърлят обвиненията на Ла Лига и твърдят, че спазват всички правила. 

„Подадохме жалбата, за да защитим футболната екосистема в Европа. Смятаме, че европейският футбол е в опасност. Не успяхме да създадем система, която да контролира клубовете, собственост на държави“, заяви Тебас.

Той критикува ПСЖ заради новия договор на Килиан Мбапе. Пред среща на Европейските футболни лиги в Амстердам, Тебас добави: „Подадохме жалба срещу ПСЖ за финансов допинг. УЕФА позволи загуби, защото клубовете намалиха оборотите си, но ПСЖ вдигна парите за заплати невероятно много и то по време на пандемия. Заплатите при тях за сезон 2021-22 бяха 600 млн. евро. Това е невъзможно. Това е без да включваме Мбапе. Очевидно е, че те не спазват финансовия феърплей. Това застрашава цялата система.“

Манчестър Сити бе изваден за две години от Шампионската лига за финансови нарушения, но впоследствие спортният арбитражен съд в Лозана (CAS) анулира забраната. 

Според Тебас Сити също очевидно нарушава правилата: „В един момент 68% от приходите на Ман Сити бяха от рекламни договори. При Реал Мадрид бяха 54%. Това е невъзможно. Ман Сити като марка не е струва толкова много. Бяха наказани, но след това наказанието бе отменено. При ПСЖ е още по-очевидно. Напълно невъзможно. Договорите са били надути. Голяма част от хората във футбола опитват да контролират финансите си, но това не е проблем за тези, които са собственост на държави.“