Легендата Тиери Анри е напът да напусне Монако. След 3 месеца начело на "монегаските" (10 загуби, 4 равенства и 4 победи) бившият нападател на Арсенал и Барселона по всяка вероятност ще остане без работа.

В четвъртък вечер от Монако обявиха, че на този етап отстраняват французина от работата му с първия тим, като в следващите дни ще стане ясно неговото бъдеще.

Тиери Анри

източник: БГНЕС

Ако Анри напусне, което в момента изглежда сигурно, на негово място се очаква да се завърне човекът, който самият той замени - Леонардо Жардим.

Какво обаче накара шефовете на Монако да махнат Анри от работата му с първия тим?

Часове след официалното съобщение на клуба за отстраняването на наставника, в местните медии се появи информация, че Анри не е имал най-добрата възможна връзка със своите играчи.

Някои от лидерите на "монегаските" вече изразиха недоволство си от работата на французина и начина му на общуване.

"След един от мачовете Анри извика на един играч: "Ти струваш ли 10 милиона евро?" Чуха го други и реагираха отрицателно на това. Треньорът не общуваше добре с отбора, беше арогантен и не слушаше мненията на другите", заяви човек от ръководството на Монако.

Тиери Анри

източник: БГНЕС

За първи път обаче се появиха искри преди последния двубой на тима от Шампионската лига - срещу Борусия Дортмунд в средата на декември.

Тогава на пресконференцията преди двубоя пред медиите застанаха Анри и 20-годишният страж Лоик Бедиашил. След края на брифинга младият страж бе тръгнал да става от мястото си, без да сложи на предишното му място столът, на който бе седнал.

Анри застана зад стола и показа на Лоик, че трябва да се върне и да го прибере под масата. Това провокира озадачения поглед на младия играч. 

Този инцидент сякаш олицетворява по най-добрия начин 104-те дни на Анри начело на Монако. Връзката между него и играчите му бе лоша. Самите футболисти не успяха да намерят вдъхновение в уникалната за световния футбол фигура на Анри. Или самият той не успя да им придаде енергията си? Кой знае.

Още при напускането на Жардим много от играчите бяха против. Въпреки лошите резултати и мястото в зоната на изпадащите, те бяха свикнали с него. Самият Жардим бе човекът, създал модерния облик на Монако (начело между 2014 и 2018 г.). Човекът, донесъл и титлата в Лига 1 през 2017-а година, както и полуфинала в Шампионска лига през същия сезон.

Играчите сякаш все още вярваха в методите му на работа. Именно и поради тази причина те бяха преднамерено настроение към Анри. Още от първия ден бяха сложили бариерата между себе си и него.

Тиери Анри

източник: БГНЕС

Когато Анри пристигна, Монако бе 19-ти в таблицата. 12 мача по-късно тимът все още са 19-ти, печелейки само две победи повече. 

Една от големите промени бе трансферът на Секс Фабрегас, който трябваше да внесе свежест и нестандартност в играта на "монегаските". Самият испанец обаче вече е на 31 години, което си оказа влияние. В няколко му мача за Монако той направи фрапантни грешки, водещи до голове. Той изглежда тромав, неповратлив и напълно загубил предишната си скорост. 

На 36 години в Монако пристигна и бразилският защитник Налдо, както и младият ляв бек Фоде Бало-Туре.

Това обаче не промени с нищо играта на тима. А напротив. Налдо бе изгонен още в първите минути на двубоя със Страсбург, в който Монако бе покосен с 1:5 у дома.

И не само. По време на този двубой Анри не издържа и изпусна нервите си, псувайки един от играчите на съперника. Той нарече бабата на футболиста Кени Лала лека жена: „Все още е 43-а минута, баба ти е к***а”.

Тиери Анри

източник: Gulliver/Getty Images

Гневът му се прояви и в резултат на неизправност на системата за видеонаблюдение, която нямаше как да докаже нарушение за дузпа в полза на Монако при резултат 1:2.

Впоследствие Анри се извини, но целият този комуникационен хаос между Анри и всички останали накара Монако да го отстрани временно от тима. Масло в огъня наля и загубата от Метц за Купата на Франция (1:3) само няколко дни след загубата от Страсбург.

Анри сякаш можеше да изведе Монако от кризата, чрез своята аура на велик футболист, но слабостите му на спортен педагог явно изиграха роля. Той не сдържаше емоциите си, не бе обран и казваше грешните неща в грешните моменти.

Разбира се, всички проблеми на Монако не са по вина само на Анри. Тимът страда от сериозна липса на увереност, огромен брой от основните единици от предишния сезон вече ги няма - Фабиньо, Тома Лемар, Гезал, Мейте, Диакаби, Конголо, а президентът Роболоблев непрекъснато се забърква в проблеми и заведени срещу него дела.

Тиери Анри

източник: twitter.com/AS_Monaco_EN

Огромният брой контузии още от началото на сезона също попречиха да се игради един постоянен гръбнак, който да тегли отбора напред. В дълги периоди от време в Монако имаше между 8-10 травмирани накуп.

С оглед на решението да бъде назначен Анри - като една от емблемите на местния футбол, а и бивш играч на Монако, всички си помислиха, че тежката серия от поражения ще приключи. Клубът искаше голямо име, което да повдигне морала. 

Спрягаха се Марсело Гаярдо, който спечели Копа Либертадорес с Ривър Плейт, като точно по това време бе зает, и Антонио Конте. Конте обаче си бе дал почивка, която изглежда ще продължи до начелото на следващия сезон, след като бе уволнен от Челси в края на миналата кампания.

Анри бе вариант, след като бе помощник на Роберто Мартинес в селекцията на Белгия, по време на Мондиала в Русия (бронзови медали).

Тиери Анри

източник: Gulliver/Getty Images

Единственият по-голям миг на Анри бе победата над Рен с дузпи, когато в герой се превърна младият Лоик Бедиашил - вкарал един и спасил няколко наказателни удара. 

Някои все пак биха казали, че присъствието на легендата в Монако е катастрофа. Да, клубът изглежда зле - немотивиран и разкапан психически. Сега на ход са скадналните ръководители Дмитри Роболоблев и Вадим Василев, които също направиха някои грешки в последните години.

Могат ли да измислят решението, което да предпази клуба, дал на света Килиан Мбапе, от отпадане във втора френска дивизия?