Чудесното представяне на Тулуза през сезон 2018/2019 продължи и в 5-ия кръг на Лига 1. У дома „Те Еф Це” извоюва 1:1 срещу вицешампиона на Франция – Монако. Леонардо Жардим не можеше да разчита на един куп основни играчи и това се отрази върху представянето на „монегаските”. Двубоят пък стана първия за кампанията, в който се прибегна до употребата на системата за наблюдение на голлинията.

За Монако срещата пропуснаха основни фигури като контузените Стеван Йоветич, Рони Лопес и Александър Головин. Титулярният страж Даниел Субашич уж трябваше да попадне в групата, но отпадна, тъй като още не е в идеална кондиция. Нападателят Радамел Фалкао също не пътува до Тулуза, тъй като се прибра твърде късно след международната пауза и треньорският щаб избра да го съхрани за мача срещу Атлетико Мадрид в Шампионската лига, който предстои през седмицата.

Насер Шадли най-сетне записа дебют за Монако, но Тулуза беше тимът, който доминираше през първата част. Въпреки това полувремето не изобилстваше от голови положения. Може би най-чистата ситуация се откри пред Матийо Досеви в 7-ата минута, когато тогоанецът засече хубаво центриране от фланга. Вратарят Диего Беналио внимаваше и отрази.

След почивката се забеляза подобрение в играта на Монако и положенията не закъсняха. В 56-ата минута Насер Шадли можеше да вкара първия си гол за „монегаските”, като неговият изстрел от границата на наказателното поле срещна десния стълб.

Секунди по-късно тимът на Жардим все пак поведе. Юсеф Аит Бенасер намери добро подаване Юри Тилеманс пред дъгата и белгийският национал нанесе премерен шут с вътрешен фалц. Топката мина над ръцете на Баптист Рейне, срещна напречната греда и тупна зад голлинията, след което отскочи навътре към терена. Заради системата на голлинията реферите бяха в състояние веднага да отсъдят гол – 0:1.

Този развой принуди треньора на Тулуза Ален Казанова да реагира и в 60-ата минута той пусна Аарън Лея Исека. Братът на Миши Батшуай се оказа ключов фактор и домакините постепенно обърнаха играта в своя полза.

Исека можеше да изравни още в 71-ата, когато отправи обещаващ шут към долния ляв ъгъл, а Беналио се разтегна на максимум, за да отрази. Пет минути след това Джими Дурмаз преодоля играч на Монако и стреля опасно от границата на пеналта. Кълбото прелетя на сантиметри в аут покрай страничния стълб.

Все пак логичното се случи и в 79-ата Исека възстанови равенството. Защитниците на Монако позволиха на нападателя твърде лесно да премине между тях, а рикошетът в тялото на Глик го изведе съвсем сам срещу Беналио. Последва шут по диагонала до дясната греда – 1:1.

Във временното класирания борещия се за оцеляване през миналия сезон Тулуза заема 3-о място с 10 точки, колкото има и вторият Лил. Лидер е ПСЖ с 15 пункта. Монако от своя страна има само 1 победа в  първите 5 кръга, а с 5 пункта заема незавидното 15-о място.

Лига 1, 5-и кръг, резултати от събота:

Каен – Лион 2:2

Амиен – Лил 2:3

Дижон – Анже 1:3

Монпелие – Страсбург 1:1

Тулуза – Монако 1:1