Отборът на Реймс трябваше да преглътне много горчив хап в последния кръг на Лига 1 за сезон 2015/2016, който подпечата тяхното изпадане от френския елит. Играчите на Давид Гийон направиха може би мача на живота си срещу втория в класирането Олимпик Лион и го надиграха тотално с 4:1 у дома, ала победата се оказа недостатъчна. Причината беше драматичният успех на Тулуза с 3:2 като гост на Анже, който остави „виолетовите“ на точка над чертата или иначе казано – на точка над Реймс, който остана на 18-ата позиция.

Реймс беше в серия от четири поредни загуби в шампионата и едва ли някой очакваше силното начало, което направиха срещу „хлапетата“. Още във 2-ата минута Дево удари напречната греда след изстрел с глава, а в 14-ата резултатът беше открит. Реймс получи пряк свободен удар до аутлинията отляво по атаката, а центрирането бе насочено към вратарското поле. Там Мохамед Фофана отклони с крак, а Айса Менди налетя и отблизо разстреля Лопес – 1:0.

В 34-ата минута домакините покачиха до 2:0. Кией се пребори с четирима играчи на Лион за топката в центъра и започна контраатака, а Шарбоние намери Диего сам отляво. Последният изчака и стреля под плонжа на вратаря.

Лион можеше да се върне в срещата 3 минути преди паузата, когато Клеман Грение изпълни по страховит начин пряк свободен удар. Стражът Джони Пласид застина на голлинията и само изгледа как топката среща напречната греда.

След паузата сензацията на Реймс продължи. В 51-ата минута Атила Туран вкара забележителен гол с изстрел от 30 метра, който прехвърли Лопес и влетя със страшна сила в мрежата.

Само 5 минути по-късно Самуел Умтити загуби топката в собственото си наказателно поле и фаулира наивно Шарбоние, което доведе до дузпа. От бялата точка Грежон Кией беше безкомпромисен с шут в горния десен ъгъл – 4:0.

Лион вкара своя гол на честта в 63-ата минута чрез Максуел Корне, който направи успешна добавка след изстрел на Александър Лаказет.

Сълзите на радост обаче останаха за Тулуза, който на два пъти бе изоставащ в мача срещу Анже, ала в крайна сметка спечели. В 12-ата минута Кеткеофомфон даде аванс на домакините, а в 31-ата минута една от звездите на „виолетовите“ Мартин Брайтуайт изтърва дузпа.

Уисам Бен Йедер вкара за 1:1 в 59-ата минута, ала само четири по-късно Бенрама върна аванса на Анже.

Драмата настъпи в заключителния четвърт час. Брайтуайт се реваншира за пропуска си с гол в 78-ата, а две по-късно Ян Бодиже вкара за крайното 3:2.

По този начин Тулуза събра 40 точки на 17-ото място, докато Реймс завърши с една по-малко. Другите два изпадащи са Троа и Гингам, който тази вечер загуби с 0:1 от Лориен и изпусна шанса си за спасение.

Лига 1, 38-и кръг, резултати:

Анже – Тулуза 2:3

Каен – Бордо 1:0

Гингам – Ница 2:3

Лориен – Аячо 1:0

Монако – Монпелие 2:0

ПСЖ – Нант 4:0

Реймс – Лион 4:1

Рен – Бастия 1:2

Сент Етиен – Лил 0:1

Троа – Марсилия 1:1