Клубовете от петте водещи първенства в Европа - Англия, Испания, Италия, Германия и Франция - са загубили общо 2 милиарда евро през миналия сезон от затварянето на стадионите заради пандемията от коронавирус.

Това показват изчисленията за пропуснатите приходи от продажба на билети, направени от консултантската фирма „KPMG“. Отборите от петте големи първенства загубиха общо 500 милиона евро през втората половина на сезона 2019/2020, когато бе първата вълна на ковид, но през цялата минала кампания почти всички стадиони бяха затворени заради вируса. Докладът показва, че най-голям губещ е испанският гранд Барселона, който бележи спад от 39 милиона евро на приходите от продажба на билети.

Загуби за клубовете ще има и през този сезон, макар и по-малки, ще има и през настоящия сезон, тъй като за момента само Висшата лига и Лига 1 допуска пълен капацитет от зрители на стадионите. В Бундеслигата и Серия А ограничението е до 50 процента от капацитета на стадионите, докато в Ла Лига този процент е 40.

Докладът на KPMG отбелязва, че Европейското първенство по футбол това лято е било важна стъпка към завръщането на феновете по стадионите в Европа, но организаторите от УЕФА са станали обект на критики от Световната здравна организация за покачването на случаите на COVID на континента, като според СЗО Евро 2020 е отговорно за 10-процентен скок на броя на заразените.