Въпреки че пропусна последните три месеца от сезона, Неймар бе определен за най-добрия футболист в Лига 1 през изминалия сезон. Бразилският ас спечели гласуването пред своите съотборници Килиан Мбапе и Единсон Кавани (който спечели награда през миналата година) и Флоран Товен от Олимпик Марсилия.

За някои решението решението приза да се даде на Неймар е въпрос на маркетинг и реклама на френския клуб.

Критиците подчертават факта за неговата липса в последната третина от сезона, което е достатъчно основание наградата да не бъде връчена на бразилеца.

Статистиката обаче е на страната на Неймар и свидетелства за това как той успя само за 6 месеца да впечатли Съюза на професионалните футболисти и те гласуваха за него.

Постиженията на Неймар:

1. Вкарва по 1 гол на почти 90 минути

В първите 20 мача, в които игра в Лига 1 Неймар отбеляза 19 гола за 1788 минути игрово време. Това прави по гол на всеки 94 минути. Единствено Кавани има по-добри показатели от него в този аспект. Уругваецът вкарва по гол на всеки 92 минути. Футболистът на Олимпик Марсилия Флоран Товен вкарва по попадение на всеки 131 минути.

2. Неймар е третият най-добър реализатор за само 20 мача

Голмайсторският капацитет, който Неймар демонстрира е доказателство за невероятния потенциал, с който разполага. Със своите 19 гола той остана на трето място в голмайсторската класация на Лига 1. Пред него се наредиха само Товен с 22 гола в 34 мача и Кавани с 28 гола в 32 мача.

3. Най-много асистенции

Заедно с Мемфис Депай от Олимпик Лион и Димитри Пайе с Олимпик Марсилия, Неймар е футболистът с най-много асистенции във френския шампионат – с 13 голови подавания. Разликата е, че Депай и Пайе имат с 1000 минути игрово време повече от Неймар.

4. Футболистът с най-много отправени удари в Лига 1

Неймар е футболистът, който е отправил най-много удари в Лига 1. Той има по 7,1 удара средно на мача. Килиан Мбапе е с показател 3,1 удара средно на мач, а Товен е с 3,3 удара на двубой.

5. Футболистът, срещу когото са извършени най-много нарушения

Друг показател, в който Неймар няма никаква конкуренция. Срещу него са извършвани средно по 7,1 нарушения на мач. За сравнение показателят на Кавани е 0,6 на мач, на Мбапе 1,4 на двубой, а на Товен – 1,3 на мач.