Летният трансферен прозорец приближава към своя край. За едни по-рано за други по-късно. След като голяма част от клубовете във Висшата лига гласуваха за приключване на сделките преди края на сезона, сега пазарът "свива платна" на 9 август, ден преди официалното откриване на сезон 2018/2019г. в английския футболен елит - на 10 август със срещата между Манчестър Юнайтед и Лестър.

Това означава, че клубовете от Висшата лига ще трябва да действат бързо, ако искат да си осигурят услугите на желаните играчи. Официалният край на трансферния пазар в Англия е на 9 август от 19 часа. 

Не така стоят нещата в другите Топ 5 първенства (Ла Лига, Първа Бундеслига, Лига 1, Серия А). В Серия А трансферният пазар приключва на 17 август. Патологичното е, че останалите отбори от континента ще могат да купуват играчи от английските тимове до 31 август. 

Тази мярка бе предприета, след като се породиха мнения, че отборите от Висшата лига не трябва да цакат своите съперници при вече започнал сезон, а трябва да окомплектоват съставите си преди началото на шампионата. Идеята е да не се създават ситуации като тази с Алекс Окслейд Чембърлейн през миналия сезон, когато играчът облече екипа на Арсенал при загубата с 4:0 от Ливърпул на 27 август 2017г., а 3 дни след това вече бе представен като ново попълнение на "мърсисайдци".

Трансферният пазар в Англия отвори на 17 май, няколко дни след края на сезона. Това означава, че тимовете от Острова са имали на разположение малко по-малко от три месеца за осъществяване на сделки. 

Добрата новина за тях, е че те ще могат да присъединяват играчи под наем до 31 август.