Новият треньор на Монако - Тиери Анри, даде първата си пресконференция начело на "монегаските". Главният акцент в изказването на французина бе коментарът върху влиянието, което му е оказал мениджърът на Манчестър Сити - Хосеп Гуардиола, в това да се насочи към треньорска кариера. 

През тази седмицата Анри замени уволнения Леонардо Жардим в клуба, от който тръгна неговата кариерата като футболист - Монако.

"Пеп е много важна част от моята кариера. Гуардиола ме вдъхнови за тази работа. При него се научих "за втори път" как се играе футбол. Няма правилно и грешно. С Пеп можеш да си говориш за футбол цяла нощ. Той няма да отиде да спи, но продължи да ти обяснява за тази игра. Ти ще заспиш, а той ще продължи да ти говори. Ти се учиш от хората, те те вдъхновяват. Същото бе и при мен с Пеп. Но също трябва да опиташ да вкараш и себе си в този микс. Собствената си идентичност", каза Анри.

Относно треньора си в Арсенал - Арсен Венгер, французинът сподели: "Арсен ме научи как да бъда професионалист. Как да се състезавам. Никога няма да го забравя. Всички знаят каква връзка имам с него".

Анри е шампион на Франция с Монако през 1997 г., като през този сезон ще опита да да изведе тима от зоната на изпадащите и отново да ги вкара в битката за челните позиции в шампионата. Тиери Анри ще дебютира срещу Страсбург на 20 октомври (събота), преди двубоя в Шампионската лига срещу Брюж следващата седмица.

По време на своята състезателна кариерата Анри е играл в Монако, Ювентус, Арсенал, Барселона и Ню Йорк Ред Булс. Той е двукратен шампион на Англия с Арсенал и двукратен първенец на Испания с Барселона. С тима на каталунците успява да вдигне и трофея в Шампионската лига през 2009 година. С националния отбор на Франция бившият нападател е световен (1998 г.) и европейски шампион (2000 г.).

По време на своето изказване пред медиите Анри на два пъти забрави, че трябва да се съобрази с преводача и даваше изключително дълги отговори, единият, от които продължи цели четири минути.