Новият наставник на Монако Тиери Анри призна, че ще се опита да имплементира в отбора стил, който наподобява така характерния за Хосеп Гуардиола. Легендата на Арсенал, за когото това е първо голямо назначение в треньорския занаят, не скри, че искрено се възхищава на постиженията, които личат в кариерата на Пеп.

Двамата изкараха общ период в Барселона, който под ръководството на Гуардиола изживя най-успешния период в клубната си история. Тогава Анри беше в ролята все още на футболист, но сега двамата се изявяват на едно и също поприще.

„Пеп е еталонът. Поне за мен, за другите не мога да кажа”, заяви Анри.

„Не искам да обсъждам дали е правилно или не. За мен той е еталонът. Научих се как да играя играта, когато отидох в Барселона под негово ръководство. С Пеп можеш да говориш за футбол. Той дори не си ляга, но после пак може да говори за футбол. Ти заспиваш вече, ала той продължава.”

„Само вижте неговите иновации в играта. Той е изпреварил времето си, виждал съм го отблизо. Винаги се учиш от хората, те те вдъхновяват. Но също така трябва да придадеш и нещо свое.”

„Ако трябва да говоря за треньорите, с които съм работил… Научил съм много от тях. От всеки един. Дали някой от тях ме е предизвиквал или пък е допускал грешки, така научаваш най-много. Най-ценно е, когато нещата не вървят добре”, допълни Анри.

Той получи поста в Монако – откъдето стартира кариерата му като футболист – заради слабите резултати на „монегаските” от началото на сезона (едва 1 победа в официален мач и 18-о място в Лига 1), които доведоха до раздялата с дългогодишния наставник Леонардо Жардим.