Тиаго Мота е човек, който има богат опит като футболист. Бразилецът, който игра за отбори като Барселона, Интер и Пари Сен Жермен, е имал досег до специалисти като Луис ван Гаал, Франк Рийкард, Жозе Моуриньо, Рафа Бенитес, Карло Анчелоти, Лоран Блан и Клаудио Раниери.

Е, състезателната кариера на Мота приключи през лятото, но неговите намерения са тепърва да чуваме много повече от него с работата му като треньор.

Пред "Гадзета дело Спорт" той разкри, че има намерение да направи истинска футболна революция с формация на игра 2-7-2.

"Идеята ми е да се играе офанзивно. Нисък отбор, който контролира топката, висока преса и много движение с и без топката. Искам играчът, който е с топката, винаги да има 3 или 4 решения и двама съотборници близо до него за помощ. Трудното във футбола често е да правиш нещата просто, но да контролираш основния пас и да се освободиш. Не харесвам цифрите на терена, защото те те подвеждат. Може да си супер офанзивен с 5-3-2 и дефанзивен с 4-3-3. Зависи от качеството на играчите. Имах мач неотдавна, в който двамата крайни защитници накрая играеха като деветка и десетка. Но това не значи, че не харесвам хора като Самуел или Киелини, родени защитници."

На въпрос, дали би могъл да играе със схема 2-7-2, което би значело и вратарят да бъде част от схемата на полевите футболисти, Мота отговори положително: "Вратарят се брои за един от седемте полузащитници. За мен нападателят е първият защитник, а вратарят е първият нападател. Вратарят започва играта, със своя крак, а нападателите са първите, които поставят напрежение, за да си върнат топката."

В момента Мота е треньор на отбора на Пари Сен Жермен до 19 години, но изобщо не крие амбициите си да поеме първия тим на парижани. "Нямам нищо против Тухел, но целта ми е да бъда на пейката на първия отбор."

За Мота перфектният пример в новата работа е Карло Анчелоти, който има перфектен баланс от тактика, личност, подготовка, психология и отношения с хората.