Привърженик на Лион, който хвърлил факла на трибуната с фенове на Сент Етиен по време на съботното дерби от френската Лига 1, бе осъден днес на два месеца затвор.

25-годишният водопроводчик, който бе изправен пред съда в Сент Етиен, получи и забрана да посещава спортни събития в следващите шест месеца.

Срещата Сент Етиен – Лион бе прекъсната за 20 минути в началото на второто полувреме, заради изстъпления на публиката.

И от двата фенски лагера бяха хвърляни факли по противниковия и полицията бе принудена да използва сълзотворен газ, за да прекрати сблъсъците.

Сълзотворният газ се разпростря и върху терена, което причини гадене и сълзи при много от играчи, и те бяха принудени да запушват устите си с фланелките си.

Реферът Тони Шапрон веднага прати футболистите в съблекалните, и имаше продължително забавяне на мача, докато бъде въдворен ред.

От Френската лига вече настояха да бъдат взети по-строги мерки и в четвъртък Дисциплинарната комисия ще се събере официално, за да разгледа докладите от инцидента.

Президентите на двата клуба, Жан-Мишел Ола на Лион и Бернар Кайазо на Сент Етиен, също ще се явят през комисията. Те бяха обвинени, че са предизвикали опасната обстановка на стадиона преди мача, чрез нападките си един към друг.