Отборът на Швейцария се класира за петото си европейско първенство. При последното си участие във финалите на Стария континент, швейцарците се превърнаха в една от приятните изненади на шампионата, достигайки до четвъртфиналите на надпреварата.

По пътя си Швейцария  се справи със сочения за един от фаворитите тим на Франция, отстранявайки „петлите” в 1/16-финалите на турнира след изпълнения на дузпи, но в следващата фаза швейцарците бяха елиминирани от Испания отново след наказателни удари.

Спонсорирано

ПОДГОТВИ СЕ ЗА ЕВРО 2024 С EON

С EON SPORTS MODE получаваш цялата статистика за мачовете в реално време - тъчове, засади, нарушения, смени и още много информация. Прочети повече

Футболистите на селекционера Мурат Якин тръгват към финалите в Германия с нови големи надежди и нагласи поне да повторят гръмкото си представяне на UEFA EURO 2020.

Швейцария попадна в група А на турнира в компанията именно на домакините, Унгария и Шотландия. Без съмнения Бундестимът е сочен за големия фаворит в груповата фаза, но борбата за втората позиция в крайното класиране обещава да е наистина ожесточена.

Gulliver/GettyImages
30 снимки

Очаква се селекционерът на швейцарците да заложи отново на редица опитни състезатели, които са гръбнака на тима в последните години като Джердан Шакири, Ян Зомер, Фабиен Шер, Гранит Джака и Мануел Аканджи. Младите таланти обаче също не липсват. Големи надежди се възлагат на нападателя на Бърнли Зеки Амдуни, като мнозина очакват именно той да бъде голямата звезда на швейцарците по време на UEFA EURO 2024. Амдуни бе във вихъра си по време на квалификационната кампания, в която вкара шест попадения.

Определено най-очакваният двубой от Група А на турнира е между тимовете на Швейцария и домакина Германия, който ще се играе в последния трети кръг и може да се окаже от изключително значение и за двата тима.

В последния мач помежду си Германия и Швейцария подариха на феновете истински зрелище, завършвайки 3:3 в двубой от Лига на нациите през октомври 2020 година.