На 20 ноември се навършиха 40 години от смъртта на Франсиско Франко. От 20 ноември 1975 година се промениха много неща в испанското общество. От футболна гледна точка свалянето на диктатурата на Франко съвпада с балансирането на силите в испанския футбол. Статистиката ясно показва, че по спечелени титли Реал Мадрид значително превъзхожда Барселона именно в периода след края на гражданската война през 1939 година до смъртта на Франко през 1975 година. Режимът на Франко е в полза на „белия балет“.

В този период от време Реал Мадрид печели 14 шампионски титли, докато Барселона само осем. Периодът на голяма доминация на Реал Мадрид е през 60-те години, когато отборът триумфира в осем от деветте сезона между 1960/61 и 1968/69.

В действителност отборът на Барселона е смачкан от диктатурата на Франко и за период от 14 години не може да спечели нито една титла между 1959/60 и 1973/74.

След диктатурата на Франко Барселона има завоювани 14 шампионски отличия, срещу 16 за Реал Мадрид. Статистиката е още по-красноречива за последните 25 години, в които Барселона има спечелени 13 шампионски трофея срещу едва 7 завоювани от Реал Мадрид.

В европейските клубни турнири разликата между представянето на двата отбора по време на диктатурата на Франко и периода след това е още по-красноречив. Реал Мадрид печели шест трофея от КЕШ (Шампионска лига) от 1955 г. до 1966 г. След смъртта на Франко и падането на неговия режим „белия балет“ печели четири трофея, като първият е едва през сезон 1997/98. За сметка на това Барселона печели и петте купи от Шампионската лига след диктатурата на Франко.

Част от конфликта между Реал Мадрид и Барселона е легендата на „белия балет“ Алфредо ди Стефано. Легендарният аржентинец е откраднат от Барселона. През 1953 г. той първо се договаря с каталунците, но при пристигането си от Колумбия е пресрещнат от президента на Реал Сантиаго Бернабеу, който го убеждава да се отклони към Мадрид. Това не става и без помощта и намесата на Франко.

Любопитна част от историята между Реал Мадрид и Барселона е фактът, че 46 години каталунците не получават право да изпълнят дузпа в Ел Класико. Това включва периода от 1942 година до 2 януари 1988 година. 

Тази вечер Реал Мадрид посреща Барселона от 19.15 часа в мач от 12-я кръг на испанската Примера дивисион. Двубоя можете да следите в Gong.bg!