Роналдиньо и Райън Гигс са две от суперзвездите на футбола, които пристигнаха в Пакистан, за да участват в демонстративен мач в страната, чиято цел е да повиши популярността на този спорт.

Холандецът Джордж Боатенг, бившият френски национал Робер Пирес, Никола Анелка, вратарят Дейвид Джеймс, както и португалският нападател Луиш Боа Морте също пристигнаха с частния самолет за този мач в Исламабад.

Началникът на пакистанската армия генерал Камар Джавед Бажва посрещна лично футболните звезди и ги настани в луксозен хотел, като пред медиите обяви, че спортът промотира мир. След това играчите заминаха за Карачи, където ще играят мач на малки вратички в състав 6+1. Цялата делегация плюс футболистите се обгрижват по най-високите стандарти на системите за сигурност.

Турнето на въпросните футболни звезди се организира от промоутърската спортна компания Уърлд Груп, която се опитва да запали хората в Пакистан по футбола. Въпреки че има население от 189 милиона души, футболът почти не е застъпен, а националната формация е на 200-ото място в ранглистата на ФИФА от 211 страни.

Град Лахор ще бъде втората дестинация, която Гигс, Роналдиньо, Анелка и компания ще посетят. Лахор е градът, който последен прие международен мач по какъвто и да е спорт, но тази авантюра завърши с инцидент. През 2009-а година автобусът с националния отбор на Шри Ланка по крикет беше атакуван от самоубиец-ислямист.

"За нас това е голям момент. Никога не сме и мечтали да играем срещу такива футболисти, които сме наблюдавали само по телевизията. Сега просто не мога да повярвам, че Роналдиньо идва в Пакистан, заяви капитанът на националния отбор на страната по футбол Калимуллах.

37-годишният бразилски магьосник с топката Роналдиньо също е доволен: "Никога не ми се е налагало да идвам в Пакистан, но съм заинтригуван да играя тук. Дано запалим повече хора по тази велика игра.

Билетите за мачовете на малки вратички се продават на цени от 2000 до 30 000 рупии (280 долара), но за всеки от двата мача има по 1000 безплатни билета за момчета, които тренират футбол и имат качества. Стадионът в Карачи вече очаква звездите, като около терена има огромни техни постери./БТА