Шотландският футбол постигна "изключително значима" победа в способността си да подписва играчи от чужбина.

Както е известно, след излизането на Великобритания от Европейския съюз отборите от Англия ще имат силно ограничени възможности за привличането на чужденци. Всеки легионер ще трябва да отговаря на определени изисквания, за да подпише на Острова. Трансфери на играчи от футболни асоциации извън топ 15 няма да могат директно да подписват.

Предвид по-ниските финансови възможности, шотландските клубове поискаха за тях да има изключение.

Изпълнителният директор на Шотландската футболна лига Нийл Донкастър обяви, че Правителството на Обединеното кралство се съгласило да не премахва Панела за изключения, на който силно разчитаха клубовете на тази страна. Панелът позволява на отборите да кандидатстват за одобрение на управителния орган по преценка, ако желани европейски футболисти не са достигнали прага за точки, за да се класират за виза за работа.

Първоначално федерацията и профилигата бяха уведомени, че панелът ще бъде прекратен след летния трансферен прозорец през 2021-а година в резултат на промените, дължащи се на Брекзит. Но след дълги дискусии относно системата за трудови визи с държавни служители, всички страни успяха да постигнат споразумение, което не поставя в неблагоприятно положение шотландските клубове, когато става въпрос за подписване на чуждестранни играчи.

Това би облекчило значително по-лесно и преминаването на български играчи от българското първенство. Тъй като нашата лига в момента е на 27-о място в ранглистата на УЕФА, тя няма да бъде одобрена при трансфер директно в Англия. Сега обаче български играч може да мине първо в Шотландия, а след известно време и в английската Премиер-лига.