Политически, икономически и лични причини стоят зад „развода“ между ФИФА и изданието „France Football“ за „Златната топка“. Двете основни причини са, че световната футболна централа иска да забрави възможно най-бързо за Сеп Блатер и да се раздели с неговите практики, а в същото време Джани Инфантино иска да скъса всички връзки, които го свързват с Мишел Платини.

ФИФА плати 15 милиона евро на „France Football“, за да бъде съинициатор при връчването на „Златната топка“, но договорът между двете страни изтича в края на настоящата година и няма да бъде подновен.

Сигурно е, че „Златната топка“ за 2016 година ще бъде връчена в началото на януари на гала вечер в Париж, а победителят ще бъде определен от гласовете на журналистите.

В същото време гала вечерта за „Играч на годината“ на ФИФА ще се проведе в Лондон, а дата предстои да бъде уточнена, както и начина на определяне на победителя.

От френското специализирано издание съобщиха на сайта си, че в следващия брой през идната седмица ще уточнят новите правила и условия за връчване на наградата.

"France Football" учредява приза и определя носителя на трофея в анкетата от 1956 до 2010 година, като до 1995 година победителят може да бъде само от Европа. От 1988 година пък ФИФА започва да връчва своя награда "Диамантената топка" за най-добър футболист на годината. През 2010 година двата приза се обединиха под егидата на ФИФА, но в бъдеще трофеите отново ще се разделят.

"France Football" определяше победителите в анкета сред журналисти от водещи европейски спортни издания, докато ФИФА се допитваше до старши треньорите и капитаните на всички футболни национални отбори в света.

От 2011 година насам носителите на "Златната топка" са само двама - Кристиано Роналдо (2013 и 2014) и Лионел Меси (2011, 2012 и 2015).