Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо най-после може да поеме по-спокойно глътка въздух след успеха на тима му в Шампионската лига над Динамо Киев. Лондончани надделяха с 2:1 на "Стамфорд Бридж" и се изкачиха на второто място в класирането. 

Щастието за Специалния дойде след доста мъки. Малко преди края резултатът беше равен 1:1 след автогол и гол на Александър Драгович, но с поредното си брилянтно изпълнение от пряк свободен удар Уилиан донесе победата и свали поне малко напрежението от мениджъра си. 

Лондончани тръгнаха амбициозно в тази среща и търсеха по-активно успеха още в началото. Бразилецът Уилиан отново беше най-активен и твореше най-много в градивен план, но в крайна сметка чистите положения липсваха. 

Домагой Вида и Андрий Ярмоленко имаха бледи възможности за украинците, но и те не бяха точни, така че мачът вървеше в спокойно русло. То беше нарушено в 34-та минута, когато домакините поведоха. 

Тогава с две дълги подавания топката се озова у Уилиан на десния фланг от атаката на Челси. Той финтира защитник и центрира прострелно и успоредно на голлинията. Там Александър Драгович се хвърли и засече топката в собствената си врата, правейки безпомощен 40-годишния ветеран Олександър Шовковский. 

До почивката и двата тима имаха интересни ситуации, но Сеск Фабрегас не игра съсредоточено за лондончани и пропусна. Дерлис Гонсалес пък не беше концентриран за киевчани и статуквото не се промени. 

Преди почивката Диего Коста направи хубав самостоятелен рейд и точно преди да стреля, се свлече в наказателното поле и поиска дузпа. Реферът обаче не отсъди, а испанецът и Жозе Моуриньо бяха бесни от това негово отсъждане. 

Доста по-интересни ситуации имаше през втората част. Малко след началото ѝ на терена се появи бившият играч на ЦСКА Жуниор Мораес, който можеше поне на два пъти да изравни, но не успя. 

Иначе Уилиан можеше да удвои за Челси в 51-та минута, но ударът му с глава беше избит от Шовковский. Само седем минути след това Мораес изстреля истинско торпедо от границата на наказателното поле, но вратарят на домакините изби. 

Последваха силни минути за лондончани, но Курт Зума и Оскар не успяха да се разпишат от хубави положения. Мораес не спираше да тормози защитата на домакините, а Домагой Вида стреляше с глава от статични положения, но все неточно. 

И докато изглеждаше, че все пак момчетата на Жозе Моуриньо този път ще удържат преднината си, те бяха наказани за пореден път. В 78-та минута Жуниор Мораес извоюва корнер, след който вратарят Асмир Бегович се намеси левашки и не успя да избие топката. Тя се озова у грешника Драгович, който от точката на дузпата с мощен шут в опразнената врата щеше да скъса мрежата за 1:1. 

Този леден душ постресна домакините, но те бързо излязоха от шока. И в основата на всичко отново беше вездесъщият Уилиан. Той изпълни перфектно пряк свободен удар в 83-та минута и не остави шансове на Шовковский за 2:1. 

След това последваха няколко пропуска, но беше ясно, че този път Челси няма да изпусне преднината и в крайна сметка това стана факт. Така лондончани излязоха втори със 7 точки, докато прекият конкурент Динамо е с 5 на третата позиция. 

Макаби Тел Авив - Порто

източник: БГНЕС

В другия мач от групата подобна интрига на практика нямаше. Порто взе комфортна победа над Макаби Тел Авив, воден от бившия наставник на Левски Славиша Йоканович. "Драконите" надделяха с 3:1, но в нито един момент не бяха застрашени и отрано беше ясно, че ще победят. 

Те поведоха още в 19-та минута. Тогава Андре Андре намери на фланга преотстъпения от Барселона Кристиан Тейо. Той преодоля излезлия да го пресрещне вратар и откри резултата. А пък и преди това португалците изпуснаха няколко невероятни шанса. 

След попадението Венсан Абубакар тресна гредата в 34-та минута, а Евандро пропиля страхотен шанс преди почивката. Тя дойде само с гол преднина на Порто, но малко след подновяването на играта интригата умря. 

В 49-та минута Макси Перейра направи страхотен пробив по десния фланг и центрира, а връхлитащият Андре Андре с глава преодоля стража на домакините и развръзката се предусещаше. 

Все пак Еран Захави не спираше да тормози защитата на Порто и пропиля поне три чисти положения да намали. Тейо и Мигел Лаюн пък не успяха да вкарат третия гол и съвсем да успокоят "драконите". 

Този трети гол обаче нямаше как да не падне и това стана факт в 72-та минута. Тогава Тейо намери Лаюн в наказателното поле и той с перфектен фалциран изстрел преодоля стража за 3:0. 

Три минути след това дойде времето и за почетния гол на домакините, който беше дело на най-добрия от техния състав Еран Захави. Той се разписа от дузпа и оформи крайното 1:3.

До края Абубакар тресна още една греда, но попадения нямаше и това беше достатъчно за Порто да спечели трите точки и да събере 10, с които на практика си подпечата квотата за следващата фаза. Макаби пък отдавна отпадна, а сега това просто стана факт и на теория.