Старши треньорът на Сенегал Ален Жирес остана крайно изненадан, когато разбра, че Диафра Сако е играл за клуба си Уест Хям в турнира за купата на Англия и предупреди, че така се създава опасен прецедент.

Сако беше в списъка с 23 футболисти на френския специалист за купата на Афирканските нации, но отпадна в последния момент, тъй като получи травма на гърба, която не му позволяваше да лети до Екваториална Гвинея, където се провежда първенството.

"Когато си в невъзможност да летиш 6 седмици със самолет, а изведнъж се оказва, че няма проблем да играеш във футболен мач - тогава явно медицината в Англия върши чудеса", каза Жирес по адрес на нападателя.

"Този случай може да създаде прецедент и в бъдеще други играчи да симулират контузии, за да не идват до Африка, а да остават да играят за клубовете си", добави французинът и настоя за по-широк дебат по тази тема.

В неделя Сако изигра първия си мач от новогодишния ден насам, като влезе като резерва за лондончани и отбеляза единствения гол за успеха с 1:0 над Бристъл Сити.

След края на срещата мениджърът на сталичани Сам Алардайс защити сенегалския нападател, като каза, че той все още не може да лети и по тази причина е дошъл със специална лимузина на мача в Бристъл.

Към момента от федерацията на Сенегал не са взели решение да накажат Сако заради отказа му да играе за националния отбор, но това може да се промени, ако тимът допусне загуба тази вечер в последния си мач от група "С" срещу Алжир. Възпитаниците на Жирес се нуждаят от равенство, за да си осигурят място на четвъртфиналите./БТА