Руският Зенит поднесе една от миниизненадите в първия кръг на груповата фаза на Шампионската лига. Питерци победиха силния отбор на Валенсия насред "Местая" с 3:2 и се изкачиха начело в класирането след дебютните битки. 

Големите звезди на руснаците Хълк с две попадения и Аксел Витцел с едно дадоха победата на тима си. Жоао Кансело и Андре Гомеш бяха близо до това да донесат поне точка за испанците, но това не се оказа достатъчно. 

Мачът започна с добро положение пред вратата на гостите от Русия, но ударът на Жоао Кансело срещна страничната греда на вратаря Юри Лодигин. Това се случи в 4-та минута, но съвсем малко след това питерци ликуваха. 

В 9-та минута уникален пробив на Дани през целия терен доведе до пас леко встрани от вратата към Хълк. Бразилецът не се колеба и миг, изстрелвайки едно от своите "торпеда", с които не остави шанс на вратаря на "прилепите" и откри резултата - 1:0. 

Последваха няколко интересни ситуации пред вратата на Зенит, но Пабло Пиати и Алваро Негредо не успяха да ги оползотворят. Аксел Витцел и Хълк не спираха да тормозят противниковата отбрана, но и те не бяха точни, като опитите им бяха предимно от далечна дистанция. 

Бразилецът дори се пробва да се разпише с удар от 50 метра, но топката мина само на няколко сантиметра над гредата. Но усилията на нападателя дадоха резултат за втори път точно преди почивката. 

В 45-та минута Артьом Дзюба свали топката към Хълк и той с поредния си мощен удар извън наказателното поле не остави шанс на вратаря на Валенсия за втори път - 2:0 в полза на гостите. При този резултат дойде и почивката. 

След подновяването на играта домакините тръгнаха още по-усилено напред. Малко след почивката Пако Алкасер дори вкара гол, но реферите го отмениха заради засада. И все пак това постоянство на Валенсия даде резултат в 55-та минута. 

Тогава Жоао Кансело стреля от дясно на наказателното поле и малко неочаквано топката влезе в мрежата, а вратарят Юри Лодигин определено не се намеси подобаващо и резултатът беше намален. 

Испанците тръгнаха още по-усилено напред след това попадение. Дани Парехо в 64-та минута беше близо до изравняване, но изстрелът му мина малко над вратата. Но упоритостта на "прилепите" даде резултат в 74-та минута. 

Тогава Андре Гомеш си създаде ситуация за изстрел в наказателното поле с добро овладяване и с прецизен изстрел не остави шансове на Лодигин, за да изравни за 2:2. Но тази радост не трая дълго. 

Само три минути след това другата голяма звезда на Зенит - Аксел Витцел - се разписа след хубава ситуация в наказателното поле на Валенсия и с лека помощ от гредата направи резултата 3:2. Това се оказа и крайният резултат, благодарение на който руснаците взеха важни три точки срещу един от най-силните отбори в групата, при това навън. 

Гент - Лион

източник: БГНЕС

Другият мач от групата между Гент и Лион също предложи много емоции на зрителите в Белгия, макар да нямаше победител в него. Двата тима приключиха 1:1, като белгийците определено могат да са много по-доволни, защото завършиха мача с девет души, а французите изпуснаха и дузпа. 

Първото полувреме предложи страхотни емоции и много положения, но двата тима не си вкараха голове. В 10-та минута Лоран Депоар тресна гредата за Гент, а негов гол беше отменен в 26-та минута заради засада. 

Александър Лаказет изпусна страхотен шанс за Лион в 33-та минута, а осем минути след това домакините останаха с човек по-малко. Брехт Дейегере беше изгонен за ужасно влизане и Гент остана с десет души на терена. 

Всичко в този мач изглеждаше решено в 58-та минута, когато гостите поведоха. Те бяха с човек повече, а Кристоф Жале с глава след корнер вкара за 1:0 при центриране на Матийо Валбуена. 

В 64-та минута гол на Лаказет беше отменен заради засада, а минута след това и Валбуена не можа да се разпише. Тези пропуски на Лион бяха наказани в 68-та минута, когато Гент изравни. 

Тогава Свен Кумс при една бърза контраатака пусна хубав пас към Даниел Миличевич в наказателното поле и той с хубав удар преодоля вратаря и притичалия да изчисти топката защитник на французите. Така резултатът стана 1:1. 

Но емоциите не приключиха дотук. Първо Валбуена изпусна страхотен шанс, преди в 88-та минута Лион да получи дузпа. При нея Томас Фокет беше изгонен за нарушението, а зад топката застана Александър Лаказет. Изстрелът му обаче беше избит от вратаря и равенството се запази. 

Така макар и с девет души, Гент удържа хикса до последния съдийски сигнал и определено може да е доволен от това. Лион пък определено може да съжалява за развоя на този мач.