Шампионът Зенит спечели и турнира за Купата на Русия, след като победи Химки с 1:0 на финала в Екатеринбург. По този начин питерци направиха дубъл на домашната сцена за втори път в историята си.

Единствения гол в мача вкара Артьом Дзюба от дузпа в 84-ата минута. Така Зенит ще играе за Суперкупата на Русия на 7 август срещу Локомотив Москва, който завърши на второ място в първенството. Срещата ще бъде проведена в столицата Москва.

Това е четвърта купа в историята на Зенит (1999, 2010, 2016, 2020), като отборът е печелил веднъж и тази на СССР (1944).

Отборът от Санкт Петербург имаше надмощие през цялото време, но пропусна доста положения пред вратата на Иля Лантратов. В началните минути много активен беше левият бек Дъглас Сантос а Дзюба стреля на сантиметри от целта, след като преди това майсторски овладя топката на гърди.

Лантратов се намеси и след изстрели на Малколм и Сердар Азмун, но като цяло през първото полувреме Химки се защитаваше много организирано и удържа нулевото равенство.

Зенит притисна съперника по-сериозно през втората част, но нито Дзюба (на два пъти), нито Ярослав Ракицкий успяха да преодолеят Лантратов. Четвърт час преди края в игра се появиха Юрий Жирков и Себастиан Дриуиси, които внесоха повече скорост в атаките на питерци.

В 82-ата минута Малком изпревари Евгений Гапон, който го повали в наказателното поле. Въпреки претенциите на футболистите на Химки, реферът Владимир Москальов посочи бялата точка, а Дзюба хладнокръвно реализира дузпата.

Драмата настъпи в самия край на добавеното време, когато Егор Данилкин отправи опасен удар с глава, но топката срещна гредата и Зенит ликува с купата.