Легендата на Нидерландия и Милан Кларънс Зеедорф разкритикува отношението към тъмнокожите треньори в спорта, признавайки, че събитията за тях не се случват, както при останалите. 44-годишният Зеедорф продължава да е единственият футболист в историята на футбола, който е печелил Шампионска лига с три различни отбора (Аякс, Реал Мадрид и Милан).

След отказването си от професионалния футбол, Зеедорф пое Милан през 2014-а година, но бе уволнен след само четири месеца, въпреки че подписа договор за 2,5 години.

Зеедорф също така ръководи Депротиво Ла Коруня, китайският Шенжен и селекцията на Камерун, но призна, че не е получавал обаждания за свободна позиция, след като напусна африканският отбор преди две години. „Играх в Италия 12 години. Свърших добра работа като треньор в Милан, но не получих обаждане. Нидерландия е моята страна, но отново не получавам оферти”, каза Зеедорф пред Gazzetta dello Sport.

„Какви са селекционните критерии? Защо големи имена във футбола не получават шансове за треньори в Европа и да напишат нова история? Защо Виера трябваше да отиде в Ню Йорк, а Анри в Канада? Треньорите нямат равни права. Ако видите, няма тъмнокожи наставници, които да ръководят най-силните отбори в света”, продължи славният халф.

„Това прави впечатление на обществото. Всеки трябва да поеме отговорност за това решение, защото не се базира на резултатите”, коментира още Кларънс Зеедорф.