Във футбола терминът дузпа вероятно идва от френски и означава дванайсет крачки. Защо този термин се е наложил от френския, а не както повечето други футболни термини от английски? И защо означава дванайсет крачки, а тя се изпълнява от единайсет метра?

Малко история на наказателния удар. Като всички адски изобретения 11-метровият наказателен удар е всъщност плод на добро намерение. Той не присъства в оригиналните правила на Футболната асоциация, разписани през 70-те години на XІX век. Появява се двайсетина години по-късно, когато защитниците вече са се научили да спират с нарушение головите атаки. Бащата на дузпата - многоуважаемият Уилям Маккръм, решил да въведе правило, което да върне джентълменството в играта. Маккръм, богат бизнесмен, родом от Милфорд, Северна Ирландия, играел като вратар в местния отбор. Така де, на кой друг, ако не на вратар, ще му хрумне да предложи неправомерните спирания на голова ситуация да се наказват с изстрел от произволна точка, отдалечена на приблизително 12 ярда от аут линията.

До този момент - края на 1890 година, футболното игрище не разполага с никакви други линии освен онези, които очертават размера му. Предложението на Маккръм било официално представено на борда на Международните футболни асоциации, където го приели крайно скептично. Пресата пък го нарекла пренебрежително "предложението на онзи ирландец". Английските отбори смятали за неприемлива идеята да се наказват неджентълменските прояви, защото футболът бил игра за джентълмени и да не се държиш грубо било въпрос на чест и възпитание.

Предложението на "онзи ирландец" предизвикало сериозен дебат, но в крайна сметка било прието на 2 юни 1891 г., почти година след като било внесено. Така игрището се сдобива с една успоредна на аут линията пред всяка врата, от където се изпълняват наказателните удари. Макар че повечето рефери предпочитат в началото да не отсъждат такива изпълнения, известни и тогава като смъртоносното правило.

Наказателното поле и останалите линии, които знаем днес на игрището, са приети едва през 1902 година. Тогава за дузпата се определя и точна позиция.

При условие, че повечето термини във футбола са от английски, защо дузпа продължава да е на френски? Продължава да е на френски в България, защото футболът ни е донесен от група швейцарски учители, които говорели на френски. И оттам 12 ярда, които са 12 стъпки, стават дузпа. А 12 стъпки са всъщност 11 метра. На български най-правилно е да се казва 11- метров наказателен удар. Но, съгласете се, дузпа е много по-благозвучно.