За първи път от 26 години насам или от 1993-а година отборът на Мексико няма да бъде част от турнира Копа Америка, съобщиха от Конфедерацията по футбол на Южна Америка (КОНМЕБОЛ). Следващото издание на най-стария турнир за национални отбори ще се проведе през 2019-а година в Бразилия. От КОНМЕБОЛ обясниха, че следващото издание ще се проведе с 12 отбора- 10 от Южна Америка и два гостуващи състава, които са съответно Япония и Катар.

Новината е съобщена и на официалния туитър-акаунт на конфедерацията. Мексико участва на турнира от 1993-а година насам, който се проведе в Еквадор и дори достигна до финала. Мотивът защо са поканени два азиатски отбора е обяснен така: "поради големия интерес на азиатската футболна конфедерация да участва в състезания на КОНМЕБОЛ и ангажираността на футболна конфедерация на Южна Америка да допринесе за развитието на футбола света ".

Копа Америка "Бразилия 2019" ще се проведе през юни и юли догодина, въпреки че местният организационен комитет все още не определил градовете и стадионите, които ще приемат мачовете. "Копа Америка "Бразилия 2019" ще бъде вълнуващ турнир, в който всеки може да вземе титлата.

В допълнение към участието на националните отбори на нашите десет асоциации-членки, приветстваме идването на Япония, с чиято асоциация ни обединява тясна връзка на приятелство и отношения, и за първи път ще има участие на селекцията на Катар- който ще бъде домакин на Световната купа по футбол през 2022-а година", коментира Алехандро Домингес, президент на КОНМЕБОЛ.