Международната детска социална програма „Футбол за приятелство“ се реализира от „Газпром“, с официален партньор УЕФА Шампионска лига, в рамките на глобалната социална програма „Газпром за деца“. 

Програмата „Футбол за приятелство“ има за цел развитието на младежкия футбол чрез популяризиране на младежкия спорт и здравословния начин на живот,  насърчаването на толерантността и приятелството между децата от различни държави.

„Футбол за приятелство“ се осъществява под патронажа на глобален посланик на програмата, легендарната футболна звезда Франц Бекенбауер. Ключовите ценности на програмата са: приятелство, равенство, честна игра, здраве, мир, отдаденост, победа, традиции и чест.

Основно събитие на програмата е Международният детски форум „Футбол за приятелство“, който събира играчи на възраст 12-14 години от най-добрите младежки футболни клубове в света.

През 2016 г. в програмата ще се включат млади футболисти от следните 32 страни: Австрия, Азербайджан, Алжир, Аржентина, Армения, Беларус, Белгия, Бразилия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Испания, Италия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Полша, Русия, Сирия, Словакия, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Франция, Хърватия, Чехия, Холандия, Швейцария, Япония. 

Четвъртият международен детски форум „Футбол за приятелство“ ще се проведе на 26-29 май 2016 г. в Милано. Гостите на форума ще се състезават в Международния турнир по футбол на малки вратички с отбори от 32-те страни участнички, както и ще имат шанс да общуват със свои връстници от други страни и световни футболни звезди, включително с глобалния посланик на проекта – Франц Бекенбауер.

Всички събития на форума имат широко медийно отразяване. Форумът е домакин както на професионални журналисти, представляващи ключови медии от страните участнички, така и млади журналисти, които придружават отбора на страната си. Специален Международен детски пресцентър ще бъде организиран за младите журналисти в Милано. След форума всички участници традиционно ще посетят финала на УЕФА Шампионска лига 2016 в Милано.

Като част от програмата „Футбол за приятелство“ ежегодно от 2014 г. се отбелязва Международният ден на футбола и приятелството на 25 април. На този ден всички участващи страни играят приятелски мачове, които започват с размяна на Гривните на приятелството, официален символ на програмата, който символизира толерантност, равенство и здравословен живот. Международният ден на футбол и приятелството се подкрепя от известни спортисти, художници, журналисти и представители на асоциации и управляващи органи.

От 2015 г. по време на форума се връчва специална награда на програмата „Футбол за приятелство“ – Купата на деветте ценности. Тя се присъжда на професионален футболен клуб, който е показал най-голяма отдаденост на деветте ценности на програмата чрез благотворителни кампании, социални инициативи и други проекти в полза на обществото. Купата на деветте ценности е уникална, защото победителят се избира от децата участници във „Футбол за приятелство“.

Първият форум се проведе на 25 май 2013 г. в Лондон и събра млади спортисти от 8 европейски държави: България, Великобритания, Германия, Гърция, Русия, Словения, Сърбия и Унгария. Участниците във форума подготвиха отворено писмо, в което формулираха основните ценности на проекта: приятелство, равенство, честна игра, здраве, мир, отдаденост, победа и традиции. Писмото беше подписано от представителите на всички страни и от глобалния посланик на проекта Франц Бекенбауер, и по-късно беше изпратено до ръководителите на международни спортни организации.

Вторият форум се разрасна двойно, като събра млади футболисти от 16 страни: Беларус, България, Великобритания, Германия, Италия, Полша, Португалия, Русия, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Франция, Холандия и Хърватия. Форумът се проведе в Лисабон на 23-25 май 2014 г. Кулминацията беше изборът на лидер на международното движение „Футбол за приятелство“. В резултат на гласуването, което включи всички спортисти, поканени на форума, Фелипе Соарес от Португалия стана лидер на движението и главен популяризатор на основните ценности на проекта за една година. 

По време на форума се състоя първият Международен турнир по футбол на малки вратички. „Бенфика“ (Португалия) спечели турнира, сръбският „Цървена звезда“ зае второ място, а руският национален отбор се класира на трето.

Третият международен детски форум „Футбол за приятелство“  се състоя в Берлин на 4-7 юни 2015 г. и  събра представители на 24 страни от Европа и Азия: Австрия, Беларус, Белгия, България, Великобритания, Германия, Италия, Испания, Казахстан, Китай, Полша, Русия, Словакия, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия, Швейцария и Япония. Присъединяването на азиатските страни доведе до включването в списъка с основните ценности на програмата на още една – чест.
На форума в Берлин бе представена за първи път специалната награда – Купата на деветте ценности на „Футбол за приятелство“, която бе връчена на ФК „Барселона“. Децата, които гласуваха за клуба, отбелязаха неговите инициативи в подкрепа и развитие на младежкия футбол, както и помощта за млади футболисти от развиващите се страни.