Бившият български национал Стилиян Петров разкри любопитни истории от първите си дни в Шотландия, след като подписа с местния гранд Селтик.

Стенли премина при „детелините“ от ЦСКА през 1999 година и остана в Глазгоу в следващите седем години. В интервю за Греъм Хънтър, българската легенда признава, че при преминаването си в Селтик не е знаел и дума английски език, което се оказало голям проблем.

Стилиян обаче намерил любопитен начин, за да навлезе в обстановката. Българинът завързал случайно приятелство с един от охранителите на стадиона докато бил контузен. Петров се опитал да му обясни какъв е проблемът му, но уви, двамата трудно се разбрали.

Находчивият Брайън Уилсън веднага предложил на Петров да го закара до дома му вместо да хваща такси, както правел обикновено. Постепенно това се превърнало в практика, а охранителят използвал пътуването за „уроци“.

„Започнахме с най-елементарните неща. Той ме побутваше и казваше „лакът“, след това „рамо, коляно, бедро“ и аз пишех тези думи“, спомня си Стенли.

При всяко следващо пътуване Петров се опитвал да завърже някакъв смислен разговор с новия си приятел, като в свободното си време дори започнал да гледа английски филми, за да научава готови фрази.

„Един ден бяхме навън и исках да ям. По това време той имаше една каравана за бургери, която се ръководеше от жена му. Изведнъж Брайън ми каза - „Ще те науча нещо, ще ти бъде интересно. Това което се случи бе, че ме закара в караваната. Хората идваха и правеха поръчки, казвайки „може ли от това“, аз гледах и разбирах“, спомня си с усмивка бившият национал.

„Така учех езика, защото нямаше как да ходя на уроци. Така започна всичко. Винаги съм знаел, че трябва да науча езика, за да мога да разбирам разборите, да бъда част от съблекалнята. Защото ако не полагаш усилия, биваш изхвърлен“, казва още Стенли.