Лидерът на консерваторите в бразилския Парламент и кандидат за президент на страната - Жаир Болсонаро, спечели 58 % от вота на гласоподаватели в балотажа на местните президентски избори. Така той изпревари с 16% основния си конкурент Фернандо Аддад, който води социалистическата партия на работниците. 

Това едва ли би било интересна статистика за футболния свят, ако някои от най-големите имена в играта, не бяха замесени индиректно с бъдещото назначение на Болсонаро за президент на Бразилия.

Политикът се слави със сериозна подкрепа от някои от най-популярните футболисти в страната като Кафу, Фелипе Мело, Ривалдо, Лукас Моура, Габриел Жезус, Неймар, Алисон Бекер и най-вече Роналдиньо. Всички те са се изказвали публично в подпрепа на Болсонаро или са харесали страници и постове на бъдещия президент в социалните мрежи. 

Жаир Болсонаро е ултрадесен националист, който има за цел да укрепи армията на страната и да се бори срещу гейбраковете и половите различия, а някои смятат, че дори иска да намали правата на жените в обществото.
 
Политическите възгледи на новия президент са свързани най-вече с носталгия по военния период - между 1964 и 1985 г., когато военна хунта управлява "Страната на кафето".

Някои от най-скандалните фрази на Болсонаро са: "Военната хунта измъчваше повече, отколкото трябваше да убива", "Пиночет (чилийски диктатор  - б.р.) трябваше да убива повече", "Аз съм привърженик на насилието".

Болсонаро е яростен противник на хомосексуалистите, казвайки, че би "предпочел детето му да умре, отколкото да стане гей". Той също така смята, че хомосексуалистите са такива, защото използват много наркотици. 

Въпреки своите крайни възгледи, много известни личности от страната подкрепят по-консервативния курс, който се задава. Между 2011 и 2016 г. Бразилия бе водена от социалистическия президент Дилма Русеф, която има български корени. От 2016 г. насам Бразилия е поела по демократичен курс с президента Мишел Темер.  

Жаир Болсонаро ще бъде следващият президент, но някои от идеите му са в пълен разрез с либералния и свободомислещ ценностен корпус, който се изповядва в Западна Европа и голяма част от Северна Америка.