Женският национален отбор по футбол на Германия изостави всички предразсъдъци и стереотипи. Спонсорът на тима пусна в обръщение рекламен клип, посветен на отбора преди Световното първенство за жени това лято със слоган, който грабва веднага.

„Ние нямаме топки. Но знаем как да ги използваме!”

Във видеото са преплетени и много сериозни житейски теми. Рекламата загатва за проблемите, с които трябва да се борят жените професионални спортисти – за предразсъдъците, че трябва само да си гледат домакинството и да отглеждат децата си. Въпреки това, нито един от тези стереотипи не пречи на футболистките да преследват целите си уверено. И да печелят.

„Ние сме тези с грим по лицата. Обичаме да носим високи токчета. Обичаме да танцуваме… Когато става дума за ролеви модели, просто трябва да погледнем в огледалото”, казват още момичетата от клипа.

„Не се притеснявайте, не е необходимо да знаете кои сме. Просто трябва да знаете какво искаме.”

Световното първенство по футбол за жени през тази година ще се проведе от 7 юни до 7 юли. Германия спечели надпреварата два пъти през 2003 и 2007 година.

В момента България е домакин на Европейското първенство при девойките. Всичко най-важно за надпреварата можете да откриете тук.