Аржентинският нападател Езекиел Лавеци поднесе извиненията си за снимка, която предизвика вълна от коментари в китайските социални мрежи. Според местните хора, Лавеци се подиграва на азиатците, тъй като на въпросната снимка е дръпнал с ръце очите си така, имитирайки подигравателно китайски антропологични белези.

Това е станало по време на официалната фото-сесия на отбора на Хъбей Форчън Чайна, където играе бившият футболист на Пари Сен Жермен. И двете страни- и играчът, и клубът, разпространиха свои независими изявления, в опит да разсеят ситуацията.

"По искане на Китайската Суперлига направихме нашите официални снимки за сезона, които ще бъдат публикувани върху плакати и картички за продажба. Получихме инструкции от фотографа и аз поисках да направим някои атрактивни и интересни снимки, смешни лица, които да се използват за забавление. Нямам намерение да обидя китайския народ и не съм го направил с лоши намерения.

"Много съм щастлив тук, за да играя в отбора на Хъбей. Свободното си време прекарвам със съотборниците си. Всеки местен човек около мене ми показва своето приятелско отношение и гостоприемство, написа в изявлението си 32-годишният футболист.

"Дълбоко се извинявам, ако тази снимка е обидила китайската общественост и феновете. Ще бъда по-внимателен в бъдеще."

Лавеци се присъедини към отбора на Хъбей през февруари за сумата от 10 милиона евро на сезон, но мачовете му в неговия първи сезон не бяха много, тъй като той се контузи. В последно време обаче подобрява формата си и се разписа за равенството 1:1 срещу Гуанджоу Евъргранде, като точката им помогна да се изкачат на 4-а позиция в класирането./БТА