Колумбийският адвокат Аурелио Хименес е готов да съди Международната федерация по футбол (ФИФА) за морална компенсация в размер на 1 милиард евро заради неудоволетровеност от съдийството по време на четвъртфинала на Световното първенство между домакините от Бразилия и колумбийския състав. 

Новината беше съобщена от самия адвокат, който даде интервю за Би Би Си. Въпросната среща беше поверена на испанския арбитър Веласко Карбайо, завърши 2:1, а работата на съдията беше критикувана от целия футболен свят. 

"Чувствах се много лошо, бях убит емоционално. Сърдечният ми ритъм беше нарушен, в резултат на което роднините ме заведоха в отделението за спешна медицинска помощ, коментира 74-годишният адвокат Хименес. Реших да дам ФИФА на колумбийския съд, защото на изминалия Мондиал прекалено много отбори пострадаха от съдийството, а Колумбия просто е един от ощетените отбори.

"Освен това, имат пълно основание да се оплакват и отборите на Чили, Англия, Мексико, Коста Рика. Добавил съм и изказвания на звезди на световния футбол като Пеле, Марадона, Давид Оспина, Хамес Родригес, както и анализи на международни съдии с авторитет, които реагираха на въпросните събития, добавя ветеранът.

Въпросният рефер Веласко Карбайо беше упрекнат в най-лош дисциплинарен контрол, а тази среща беше определена от статистическите системи за мач с най-много нарушения на цялото първенство. Така например като свидетелско показание Хименес добавя изказването на английския рефер Греъм Пол, който твърди, че Веласко просто е изпуснал връзката с мача.

Също така попадението на Марио Йепес било неправилно отменено, а в случай на победа, парите ще бъдат раздадени на деца от Колумбия, които се намират в нужда. /БТА