Специална витрина в отдел "Изкуство" в Регионална библиотека "Христо Смирненски" в Хасково отдава почит на легендарния аржентински футболист Диего Марадона, чиято смърт потопи в скръб милиони фенове на най-великата игра, съобщиха от книгохранилището.

Избрани биографични книги, енциклопедии, статии и филми от фонда на библиотеката припомнят живота и кариерата на една от най-големите звезди в световния футбол. Най-новото заглавие във витрината е скандалната биографична книга на дългогодишния кореспондент на Би Би Си Джими Бърнс "Марадона - Божията ръка", излязла от печат тази година, уточняват от библиотеката.

Изложена е и друга, по-стара биография за аржентинския идол от 1996 г. - "Божията ръка" на Игор Горански. Луксозното издание от 2018 г. "Барса: Илюстрована история на ФК "Барселона" от Гийем Балаге нарежда Марадона сред легендите на каталунския клуб като цитира неговото изказване: "Ако умра, искам да се преродя в себе си. Аз съм играч, който е правил хората щастливи, и това ми е повече от достатъчно."

За първия носител на почетната "Златна топка" и световен шампион с Аржентина през 1986 г. разказват и подредените във витрината специализирани енциклопедии и сборници: "30 легендарни футболисти на ХХ век" /2018/, "История на футбола" на Пол Дичи /2012/, "Световна футболна енциклопедия" на Румен Пайташев" /2010/ и др.

Библиотеката притежава и поредицата от 12 DVD филма "История на футбола: Великата игра", като два от тях съдържат интервюта с Марадона, допълват още от библиотеката.