Перуанската футболна федерация (ФПФ) отмени изпадането на местния гранд Алианса (Лима) и върна статута на отбора като участник в Първа лига на страната. Алианса (Лима) изпадна за първи път в 82-годишната история на първенството на страната, след като има във витрината си 23 титли в Перу и още множество успехи, в това число и в турнира Копа Либертадорес.

Освен като най-успешен отбор, Алианса се гордее и с най-много привърженици в цяло Перу, но през ноември 2020-а година изпадна от елитната дивизия, след като загубиха последния си мач и завършиха на точка зад скромния отбор Карлос Стейн.

От Алианса поискаха Лигата да отнеме две точки на Карлос Стейн, тъй като те не бяха плащали редовно на играчите си и имаха сериозни забавяния. А Лигата отказа да уважи жалбата на гранда и просто наложиха финансова глоба на Карлос Стейн. Оттам Алианса подаде жалба пред Арбитражния съд по спорта в Лозана (КАС) в която се казва, че наложената санкция "не е в съответствие" със собствените правила на перуанската лига.

След като нещата стигнаха до Швейцария, КАС се произнесе в подкрепа на жалбата на Алианса и задължи Перуанската федерация да промени решението на Лигата и да наложи ново наказание на Карлос Стейн.

Карлос Стейн сега са наказани с отнемане на две точки от крайното класиране за сезон 2020, се казва в съобщението на КАС. Решението означава, че малкият клуб слиза на една точка зад Алианса и изпада. От Федерацията обявиха, че възстановяват мястото на "черно-белите" в елита, въпреки че новото първенство започна и някои отбори са изиграли по два мача дори. Няма яснота и за момента какво ще се прави с точките, които са спечелени от другите отбори.