Тийнейджърът на Аякс Сержино Дест бе повикан за първи път в мъжкия отбор на САЩ, след като селекционерът на „янките“ Грег Берхалтер определи група от 26 играчи за предстоящите контроли с Мексико и Уругвай.

Дест, син на баща американец и майка холандка, е един от двамата футболисти от състава на САЩ за Световното до 20 г., който се издигна до мъжкия национален отбор. 18-годишният фул бек се присъединява към своя съотборник Пакстън Помикал за проверките на 6 и 10 септември. Берхалтер заяви, че Дест, който направи своя дебют за Аякс в Ередизи по-рано този месец, предлага опции и по двата фланга.

„Сержино е играч, който ние следяхме – неговия прогрес с Аякс до първия отбор. Развълнувани сме от неговото включване и че може да играе и по двата фланга. Той притежава отлични качества в атакуващ план и отговаря на профила играч за позицията фул бек. Той може да навлиза навътре или да остане широко по терена. Наистина съм заинтригуван от това как играе за Аякс. Интересно е да го наблюдаваш“, сподели Берхалтер на пресконференция.

Освен Дест и Помикал (Далас), Берхалтер повика обратно 19-годишния нападател на Вердер Джош Сарджънт, който бе оставен извън състава за Голд Къп по-рано през годината. За американците се завръща и ветерана Джон Брукс, играл на Световното през 2014 – мощният централен защитник от германски произход, който играе за Волфсбург в Бундеслигата.

Въпреки това, Берхалтер даде почивка на други трима ветерани – триото на Торонто Майкъл Брадли, Джоузи Алтидор и Омар Гонсалес – за да ги остави да се подготвят за ангажиментите си в МЛС. Торонто играе със Синсинати на 7 септември – ден след мача на САЩ с Мексико в Ийст Ръдърфорд, преди да се изправи срещу Ню Йорк Сити на 11 септември – ден след двубоя на американците с Уругвай в Сейнт Луис. „Решихме, че повлияем негативно на Торонто, ако викнем трима техни играчи. Така че това е добра възможност да включим останалите футболисти“, завърши Берхалтер.

Ето и състава на САЩ:

Защитници: Джон Брукс, Реджи Кенън, Сержино Дест, Ник Лима, Аарън Лонг, Даниел Ловиц, Тим Рийм, Майлс Робинсън, Уокър Цимерман

Полузащитници: Себастиан Летге, Уестън Маккени, Алфредо Моралес, Пакстън Помикал, Кристиан Ролдан, Уил Трап, Джаксън Юил

Нападатели: Кори Беърд, Тайлър Бойд, Джордан Морис, Кристиан Пулишич, Джош Сарджънт, Гяси Зардеш. /БГНЕС