Рядко се случва подобна ситуация – когато не успееш веднъж да преминеш през главния, парадния вход, да ти се отдаде възможност да го сториш втори път. Пак оттам, а не през някакъв страничен или заден.

Холандският АЗ Алкмаар загуби в края на предишния месец финала за Купата на страната. Бе фаворит срещу Витес, но отбора от Арнем измъкна победата с 2:0 и триумфира. Освен трофей, естествено това означава и автоматична виза за Европа. Сега за там се стяга Витес, а на АЗ му бяха необходими още три-четири седмици и още няколко мача допълнително за да стигне до втората опция. 

До втората възможност да премине официално през парадния вход и да опита късмета си в Лига Европа. Там където по принцип обича доста да играе, често играе дълго, а през 2005 година стигна дори полуфинал. При това епичния сблъсък със Спортинг Лисабон бе загубен чак в допълнителното време на реванша и малко остана на холандците да си пробват късмета на финала срещу руския ЦСКА. 

А доказателството, че този успех не бе еднодневка дойде през следващите сезони, когато АЗ стигна на три пъти до четвъртфиналната фаза на Лига Европа само в рамките на няколко години. Което си е забележително, при положение, че тимът далеч не се асоциира с големите сили в Холандия.

Попадането в зоната от четвърто до седмо място при крайното класиране в Ередивизи от дълги години насам води до участие в допълнителни плейофи за определяне на още един участник в евротурнирите.  АЗ Алкмаар се справи вече повече от убедително срещу Грьонинген – две идентични победи с по 4:1 и общо 8:2 не оставят и капка съмнение кой е заслужавал да достигне до решителния сблъсък. А той ще е срещу Утрехт. 

Първото действие е в четвъртък вечер от 21.45 пряко в ефира на MTel Sport 1. Реваншът е в неделя следобед от 13.30. Утрехт ще има предимството на домакин за втория мач.

Съперникът на АЗ далеч не може да се похвали с подобни успехи в европейските клубни турнири. Утрехт има участия, най-вече в Лига Европа и предшественика – Купата на УЕФА, но обикновенно те приключват рано, единствено две участия в груповата фаза са за отбелязване, но и тя се оказва трудна преграда за отбора. А последното изобщо участие през 2013 година дори не е за припомняне. Утрехт „гордо“ записва името си срещу едно от най-срамните и унизителни представяния на холандския клубен футбол в цялата история. 

Във втория квалификационен кръг Утрехт отпада от представителя на Люксембург  ФК Диферданж 03! Доста срамно петно за холандския футбол като цяло, още повече в период между две Световни първенства, където „лалетата“ печелят последователно сребърни и бронзови медали! 

Срам, не срам, Утрехт отново тръгва към Лига Европа. Дали с устременост или със свито сърце от евентуален нов провал? Едва ли е второто, най-малкото то не кореспондира на холандския футболен манталитет. А той сочи само победи и успехи. Например, първият плейоф между АЗ и Утрехт ще бъде само ден след като Аякс ще представлява страната във финала за същия този трофей в битка срещу Манчестър Юн. Аякс не успя, но със самото си класиране върна стария си блясък.

Аякс не успя да спре Манчестър Юнайтед

Гледайте АЗ Алкмаар -Утрехт от 21.45 в ефира на MTel Sport 1, ответния двубой е в неделя, а с плейофите през този уикенд се слага окончателен край на сезона в Холандия.