Първото дерби в Ередивизи за 2017 идва. Сблъсък между два от трите водещи тимове в Холандия – Фейенорд, Аякс и ПСВ винаги се определя като такъв. А и често, според моментното класиране и форма – то именно тези мачове определят тенденцията във холандския футболен елит.

В ранния неделен следобед Фейенорд посреща на клубната си арена в Ротердам ПСВ. Двата тима са в достатъчно дълга победна серия, за да има каквито и да е съмнения относно епитета на предстоящия мач. Не го пропускайте от 15.30 часа в ефира на Mtel Sport1.

Всъщност, включвайки и Аякс, който към тази дата разделя двата тима, вклинявайки се на втора позиция между първото място на Фейенорд и третото на ПСВ – чака се първа загуба за годината на един от трита колоса. Или поне първа загуба на точки.

След изиграване на точно 2/3 от двубоите в шампионата Фейенорд е твърдо устремен към титла с аванс от 5 точки пред Аякс. Засега ПСВ изостава от лидера на осем и загуба в Ротердам би намалила  драстично шансовете. Но при всички случаи погледите са насочени именно към тима на Джовани Ван Бронкхорст. Сравнително младият специалист, спечелил купата на страната миналата година, явяваща се първия му трофей в кариерата му като наставник, иска да върне старата слава на Фейенорд. Вече и с шампионски медали.

Отборът не е ставал първенец на Холандия от времето, когато самия Джовани бе все още млад перспективен талант. Всъщност, по ирония на съдбата той си тръгва от родния клуб по посока на Острова, точно един сезон преди последната титла през 1999 година. 18 години са твърде грамаден период без първо място, дори за Фейенорд, който реално заема последно място в призовата тройка на холандските първенци за всички времена. И който все още подсмърча с едничката си звезда, пришита към емблемата. Една – за всяка десета спечелена титла!

Все още твърде напред са ПСВ с две, какво да говорим за Аякс с неговите три звезди! Ясно е, че „звездната обсесия“ не е приоритет за клуба, просто сега сякаш е настъпил момента за прекъсване на негативната серия. Следващата година може отново да бъде твърде късно. Още повече, че в последните години като мераклии се пръкват и други „досадни“ кандидати, пречещи на целта – като АЗ и Твенте.

Николай Йоргенсен е в лек период на застой и мнозина специалисти очакват актуалния голмайстор да се отпуши именно в идващото дерби.

Някак поради факта, че Фейенорд е с най-голяма заявка до момента за златни медали, сякаш забравихме съперника. А ПСВ Айндховен е тим, който винаги може да жили, а и не само. Тим който винаги би тръгнал на пореден поход нагоре. Наставникът Филип Коку съвсем скоро удължи своя договор до 2019 година. Бившият холандски национал изведе „филипсите“ до титлата миналия сезон. Той постигна предварителна договорка с ръководството на клуба още пред декември, но едва сега сложи официално подписа си под новия контракт. Имаше слухове, че той може да напусне „Филипс Стейдиъм“, но на този етап Коку предпочете да остане. Това съвпадна с дългата серия от шест поредни победи по време на които ПСВ отбеляза 18 гола – доста внушителна резултатност дори и за първенство като Ередивизи, популярно именно с високата си резултатност.

Мачът е в неделя, 26 февруари от 15.30, като студиото стартира половин час по-рано. В ефира на Mtel Sport1 този мач ще бъде последван и от наглед лесното домакинство на Аякс срещу Хераклес. Напълно възможен е вариантът, при който двама се карат, а в неделя Аякс да е печелившият!

Не пропускайте дербито, до следващото има над един цял месец!