Дори и не дотам запознатите с историята на световните футболни финали вероятно знаят, че Холандия никога не е стъпвала на върха. Въпреки че е дала толкова много на същата тази история. Играчи, специалисти, нововъведения...

Всъщност пионерите на „тоталния футбол” от началото на 70-те години имат изключително странно футболно CV. До бума, идеен ръководител на който е Ринус Микелс и звездата Йохан Кройф, „лалетата” са по-зле и от България на Мондиалите. Тях просто ги няма там. Е, изключваме онези пионерски участия през 1934-а и четири години по-късно, когато Холандия отбива номера и изиграва по един мач.

Следват цели 36 години абсолютно забвение от световните първенства, преди да дойде пробива на шампионата в Германия. Тогава, както и на следващия Мондиал „оранжевите” стигат подножието, но нищо повече. А имат може би най-верните фенове, които няма как да не мечтаят за тази вечно изплъзващата се титла.

Едно десетилетие по-късно дойде новата супер-генерация и донякъде утешителната награда - европейски шампион! С фигури като Ван Бастен, Гулит и Рийкард, които помним и до днес.

Но с изключение на полуфиналното присъствие през 98-а, отново пълно капо на най-големия футболен форум. А талантите продължаваха да се появяват в изобилие и феновете продължаваха да бъдат най-верните.

Дори снощи, на абсолютно лекия за вече класираната напред Холандия мач срещу Камерун видяхме първата на ЮАР 2010 мексиканска вълна по трибуните. Пак от десетките хиляди холандци на стадиона.

Дали не е дошло най-сетне времето за този отбор? Скоро ще разберем, но предпоставките отново са налице. Страхотна селекция, амбициозен треньор, знаещ, че точно днес е шансът на кариерата му. И добри игри като за начало. Не само заради пълния актив от точки в предварителната група.

Просто Холандия има все още грамаден потенциал. Тим с играчи като опитния капитан Джио ван Бронхорст, Ван Бомел, Де Йонг, възродения Снайдер, Ван дер Ваарт, Ван Перси, Кайт, Хунтелаар и Робен няма как да е по-слаб от Бразилия например. Дори от Аржентина. Да не говорим за Германия и Англия, треперели до последно за промъкването си напред.

След като финалистите от последното първенство вече са у дома е ясно, че ще има нов шампион на света. А защо не и чисто нов?

Време е за Холандия...