Вицепремиерът на Русия и един от най-скандалните ръководители в страната Виталий Мутко напусна поста президент на Руския футболен съюз, след като повече от година реално не взимаше участие в управлевието. Това съобщи пресслужбата на централата.

Днес в Москва се проведе заседание на изпълнителния комитет на Руския футболен съюз, водено от един от членовете Игор Лебедев. До 22 февруари, когато е насрочен следващият отчетно-изборен конгрес на РФС, длъжността ще бъде изпълнявана от Сергей Прядкин - президент на Професионалната лига.

Мутко беше лишен от правото да управлява спортни организации и процеси от Международния олимпийски комитет заради активно участие в допинг-скандалите в руския спорт. Иначе Мутко Беше водеща фигура в организационния комитет на Световното първенство, на което Русия беше домакин.

"Изпълнителният комитет на Руския футболен съюз взе решение да удовлетвори писмената молба от Виталий Мутко и да го освободи от поста, който заема. На 22-и февруари е следващото отчетно-изборно събрание. Кандидатури ще се приемат до 12-и същия месец. Изпълняващ длъжността президент на РФС до конгреса ще бъде Сергей Прядкин", заяви Игор Лебедев, който говори от трибуната и след това и пред журналистите.

Мутко, който е много близък до държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, ръководи РФС от 2015-а година, като зае поста в непълен мандат. През 2016-а година беше избран за нови четири години, но през декември 2017-а година се оттегли от поста след опредица от обвинения и доказателства за негови нарушения./БТА