Финансирането на Европейското първенство по футбол през 2012-а година в Украйна е в задънена улица след намесата на държавния глава Виктор Юшченко.

Със своето право на вето украинският президент блокира закона, който задължава националната банка да влее 880 милиона евро за шампионата на Стария континент в държавния бюджет.

Юшченко се страхува, че парите могат да бъдат използвани не по предназначение, а за други цели и това е причината за неговото решение. А тези средства са най-вече за инфраструктура - строежа на стадиони, летища и улици.

Решението на президента е изненадващо, като се има предвид, че през юни той отправи апел към парламента за бързо освобождаване на парите за Евро'2012.

Президентът на УЕФА Мишел Платини предупреди преди известно време, че от всичките украински градове, където трябва да има мачове от Евро'2012, единствено столицата Киев е в състояние да посрещне отборите след три години.

Според Платини градовете в Украйна имат срок до края на ноември да изпълнят поетите ангажименти. На специална среща на 10 и 11 декември в Португалия изпълнителният комитет на УЕФА ще реши окончателно за градовете-домакини на Евро'2012.