Зинедин Зидан и Марко Матераци белязаха финала на Световното първенство през 2006-а година в Германия. И позитивно, и негативно. На фона на скандалния момент по между им, когато след провокация от страна на Матераци, Зидан го удря в гърдите с глава, мнозина сигурно вече са забравили, че те двамата вкарват три гола във въпросния мач.

Някои твърдят, че голът от бялата точка на Зидан в 7-ата минута срещу Буфон е най-странната дузпа в историята. Тогава Зидан стреля към левия ъгъл на вратата, но уцелва страничния стълб, а после и напречната греда, преди да тупне зад голлинията на италианския страж. И това, защото Джиджи Буфон е бил наясно, че французинът в 90% от случаите шутира вдясно.

ВИДЕО НА ДУЗПАТА:

Осем години по-късно в интервю за френския вестник „Екип” Зинедин Зидан коментира сутацията с дузпата. „Футболистите на Реал тренираха дузпи цяла седмица преди финала с Атлетико в Шампионската лига и ме питаха защо съм рискувал по този начин през 2006-а година”, разкрива Зидан.

„Все още има хора, които мислят, че това беше чиста лудост. Но Буфон бе познаваше добре. Играл съм с него пет сезона в Ювентус и знаех, че той е наясно къде обичам да бия дузпите. Ако питате мен, мисля, че щеше да е лудост да изпълня дузпата, както обикновено правех, защото той само това чакаше... Казах си, че просто трябва да го направя и да не се притеснявам, защото има още 83-и минута игра”, разказва Зидан.

Само 12 минути след гола на Зинедин Зидан, Матераци отбелязва с глава за 1:1, а резултатът остава такъв до онази 110-а минута на сблъсъка между двамата. Накрая Италия спечели световната титла.

ВИДЕО НА СБЛЪСЪКА МЕЖДУ ЗИДАН И МАТЕРАЦИ:

За момента с червения си картон Зидан споделя дипломатично: „Като треньор, разбира се, бих бил разочарован, ако мой играч постъпи по този начин в толкова важен мач... Но, пак като треньор, не бих го мъмрил прекалено, а бих опитал да го разбера и защо е реагирал така.”