Нападателят на Арсенал Жервиньо отново бе решаващата фигура за Кот Д'Ивоар, след като отбеляза откриващия гол и даде асистенция за успеха с 3:0 над Тунис в мача между лидерите в група D на турнира за Купата на Африканските нации.

Бившият ас на Лил имаше огромна заслуга и за победата с 2:1 над Того, когато подаде за първия гол и сам реализира втория две минути преди края.

Още в 13-ата минута „слоновете“ профукаха чудесен шанс, когато Ромарик качи топката на главата на Саломон Калу, но нападателят някак стреля в аут. Само секунди по-късно Ромарик центрира от ъглов удар, а Ласина Траоре прати кълбото над вратата от 5-6 метра.

В 18-ата Калу пропиля още една възможност, след като Траоре му сервира топката около точката на дузпата, но звездата на Лил шутира високо над гредата. Четири мунити по-късно обаче нямаше кой да спре Жервинь, който направи чудесно двойно подаване с Траоре, и с техничен удар препарира тунизийския страж.

Втората част започна с нов ужасяващ пропуск, като този път Траоре слаломира между няколко бранители, преди от чиста позиция да изпрати кълбото далеч в аут.

Пет минути преди края Сабер Хлифа можеше да изравни за символичните гости, но ударът му от въздуха попадна право в ръкавиците на Бари. Секунди по-късно всички в лагера на Тунис съжалиха жестоко за този пропуск, защото Яя Туре с безмилостен шут извън наказателното поле покачи на 2:0.

Гардът на тунизийците тотално падна и в добавеното време те инкасираха още един гол, когато Жервиньо изведе резервата Дидие Я Конан на празна врата за крайното 3:0.


Ivory Coast vs Tunisia 3:0 MATCH HIGHLIGHTS by UCL2410

Така Кот Д'Ивоар със сигурност се класира за четвъртфиналите с 6 точки от 2 мача. Тунис все още е втори в групата с 3, но може да бъде изместен от Того или Алжир, които играят по-късно тази вечер.