Уругвай победи Южна Корея с 2:1 в първия 1/8-финал на Световното първенство в ЮАР и по този начин вече е сред осемте най-добри на турнира. Голове на Луис Суарес в 8-та и 80-та минута донесоха успеха за южноамериканците, а в 68-та Чунг Юн Ли бе върнал надеждите на корейците.

Двубоят на „Нелсън Мандела Бей” премина във високо темпо, с опасности и пред двете врати. Като цяло обаче, с изключение на първите 25 минути през втората част, Уругвай бе по-дейният отбор и заслужено стигна до трудната победа.

Мачът в Порт Елизабет започна вихрено и още в 5-та минута корейците можеха да водят в резултата, след като удар на Чу Юн Парк от пряк свободен удар срещна дясната греда на вратата на Муслера.

3 минути по-късно уругвайците вече ликуваха след гола, дело на Луис Суарес, за който обаче главна вина имаше вратарят на корейците Сун Риюн Юн. Диего Форлан центрира отляво наглед безобидна топка, която обаче корейският страж неправилно остави, с идеята да излезе в аут. От това се възползва Суарес, който догони топката и от малък ъгъл без проблеми вкара в опразнената врата за 1:0.

След попадението, уругвайците продължиха да бъдат по-активният отбор, но до нови опасности пред вратата на Юн не се стигна. Корейците засилиха темпото в края на полувремето, но в крайна сметка почивката дойде при минимално предимство за Уругвай.

През втората част обаче ситуацията на терена се промени и корейците упражниха сериозен натиск пред вратата на своя съперник. Така заслужено се стигна до 68-та минута, в която Чунг Юн Ли възстанови равенството. След центриране от фаул, защитата на Уругвай не можа да изчисти топката, която попадна на главата на Ли и той я чукна майсторски във вратата покрай излезлия малко напред Муслера.

Попадението съживи уругвайците, които прекалено рано бяха приели играта в своята половина. Веднага обаче Луис Суарес и Диего Форлан взеха нещата в свои ръце и обградиха корейската врата.

В герой за уругвайците се превърна Суарес, който с втория си гол в мача донесе класирането на 1/4-финал на своя отбор. В 80-та минута след центриране от корнер, топката попадна в голмайстора на Аякс, той преодоля противников футболист и с много техничен удар от границата на наказателното поле вкара топката в далечния ъгъл на вратата, като първо тя срещна гредата.

До края на мача, корейците имаха една сериозна опасност, при която Дон Гук Ли бе изведен срещу Муслера и стреля между краката му, но намесата на стража забави хода на топката и Диего Лугано успя да я изчисти малко пред голлинията.

Така Уругвай вече спокойно чака съперника си за 1/4-финала, който ще се определи от победителя в сблъсъка между САЩ и Гана. Корейците пък ще трябва да се приберат обратно в родината си, но имат всички основания да се гордеят с представянето си на Мондиала.