Отборът на Уругвай се класира за полуфиналите на Мондиал 2010, след като отстрани състава на Гана в мач, изпълнен с изключително много напрежение и драматизъм. Двата тима завършиха 1:1 в редовното време и след двете продължения, а победителят бе определен след изпълнение на дузпи.

Момчетата на Оскар Табарес се оказаха много по-хладнокръвни при 11-метровите удари и след 4:2 зарадваха своите фенове, които вече очакват полуфиналния сблъсък с Холандия.

Гана можеше да реши всичко в своя полза още при продълженията, но пропиляна от Асамоа Гиан дузпа ще му тежи дълго, след като световното първенство приключи.

Срещата, която се игра на „Сокър Сити” в Йоханесбург, започна с видимо надмощие на Уругвай, които обаче направиха редица пропуски.Първото по-сериозно положение за южноамериканците дойде в 26-та минута, след като Луис Суарес бе изпуснат от персоналния си пазач и изстреля силен шут, който бе избит от Кингсън в пореден корнер. Последваха силни минути за Гана, но и те не доведоха до резултат. За сметка на това, малко преди двата тима да се оттеглят на почивка, африканският тим се възползва от разсейване в отбраната на съперника и стигна до гол. В даденото от съдията продължение на първата част Съли Мунтари стреля от около 30 метра, стражът Фернандо Муслера не успя да реагира, а топката се оплете за 1:0.

Малко след подновяването на играта, Уругвай стигна до изравнителен гол. В 55-та минута Диего Форлан се разписа, след директен удар от фаул. Малко по-късно Луис Суарес пропусна уникално положение, след като от около няколко метра прати топката в аут след отлично центриране на Форлан.

До края на редовните 90 минути зрителите не видяха повече попадения. За сметка на това Уругвай направи всичко възможно, за да не се стига до продължения, докато Гана показа, няма нищо против мачът да продължи.

Момчетата, водени от Милован Райевац, задържаха равенството за втори път поред 120 минути, след като в предишната фаза отстраниха САЩ именно след продължения. В тях чистите голови положения по-скоро липсваха, а на терена кипеше жестока битка за всяка топка, предвид големия залог в срещата.

Истинската драма обаче предстоеше в края на второто продължение, когато бе отсъдена дузпа за тима на Гана. Причина за това стана Луис Суарес, който с ръка спря топката от голлинията при страхотно меле в наказателното поле. Футболистът получи и червен картон, но от цялата ситуация потърпевши излязоха ганайците, които не успяха да решат мача си с отсъдената дузпа.

Ударът на Асамоа Гиан от бялата точка срещна горната греда, веднага след което бе даден и край на мача, което означаваше, че дузпи ще определят победителя от срещата.

Рулетката на дузпите се оказа още по-тежко изпитание за Гана. Менса изпусна пръв, а Уругвай поведе с 3:2 при наказателните удари. В този момент изглеждаше, че "урусите" ще спечелят, но Перейра също пропиля шанса си. Решителният момент настъпи, след като Адиа изпусна, а Абреу вкара за 4:2, с което изпрати своя тим напред.

На полуфинала Уругвай ще се изправи срещу Холандия, който по-рано отстрани Бразилия с 2:1.

Това бе първи четвъртфинал за уругвайците от Мондиала през 1970 година, докато Гана стана едва третият африкански тим в историята, който играе на в тази фаза на Световното първенство. Уругвай имаше и само един допуснат гол в четири мача на Мондиала в Южна Африка, докато нападателят на „черните звезди” Асамоа Гиан се нуждаеше от само едно попадение, за да изравни рекорда за най-много голове на африканец на Световни първенства.