Сърбия поднесе нова изненада на Световното първенство в ЮАР, след като победи един от фаворитите Германия с 1:0 в мач от група D. Голът на Милан Йованович в 38-та минута донесе напълно заслужения успех за „плавите”, които с отличната си игра не дадоха шанс на именития си съперник. Освен попадението, сърбите се отчетоха и с две греди и куп пропуски, с които можеха да направят успеха си още по-изразителен.

В главен виновник за загубата на Германия се превърна Мирослав Клозе, който след само половин час игра остави съотборниците си с човек по-малко заради втори жълт картон. В числен пасив, Бундестимът не намери пътя към сръбската врата, въпреки че имаше достатъчно възможности за това. Немците пропуснаха и дузпа, профукана от Лукаш Подолски.

Двубоят на „Нелсън Мандела Бей” започна равностойно,, предимно с игра в центъра. Острите сблъсъци не липсваха и още до 32-та минута вече имаше четири жълти картона.

Петият такъв обаче се оказа фатален. В 37-та минута Германия остана с човек по-малко на терена, след като Мирослав Клозе получи втори жълт картон за нарушение срещу Деян Станкович.

Още в следващата атака, Сърбият стигна и до гол. Милош Красич се справи с Бадщубер и центрира отдясно към Никола Жигич. Гигантът нямаше проблеми с Арне Фридрих и с глава свали топката на вратарското поле. Там бе Милан Йованович, който от 3 метра спря топката и с красив удар от въздуха вкара за 1:0.

Немците бяха много близо до изравняване в самия край на полувремето. След центриране от корнер, топката попадна в Сами Кедира, който от 10 метра със страхотна тупалка разтресе горната греда на сръбската врата. След него, Томас Мюлер пробва удар със задна ножица, който бе избит от голлинията от Александър Коларов.

Така в крайна сметка първата част завърши при 1:0 за Сърбия. Второто полувреме очаквано започна с натиск на немците, които се опитаха набързо да стигнат до изравняване.

С много пропуски се отличи Лукаш Подолски, който на няколко пъти бе извеждан отлично от Месут Йозил, но така и не уцели вратата на Стойкович.

В 59-та минута съдията Ундиано Майенко отсъди дузпа за Бундестима след игра на Неманя Видич с ръка в наказателното поле. Зад топката застана Подолски, чийто изстрел бе спасен от Стойкович.

Пропускът от бялата точка очевидно притесни немците, които спряха с натиска си. Само няколко минути по-късно сърбите можеха да водят с 2:0, след като Красич центрира на голмайстора Йованович. От 10 метра голмайсторът нацели дясната греда на вратата на Нойер. В 75-та минута „плавите” отново удариха греда след удар с глава на Никола Жигич.

До края на мача немците така и не намериха пътя към сръбската врата и така мачът завърши с успех за съседите ни, който доста заплита ситуацията в групата.

Преди изиграването на съботния мач между Гана и Австралия, Германия, Гана и Сърбия имат по 3 точки, а Австралия 0. По всичко обаче изглежда, че Бундестимът ще се нуждае от задължителна победа в последния си мач срещу африканците, за да продължат в елиминационната фаза.