Нова мания, но и с добра кауза завладя спортистите по цял свят. Става дума за „Ice Bucket Challenge“”(в превод: Предизвикателство с ледена кофа), при което всякакви ВИП-личности се оставят върху главите им да бъде изляна кофа с ледено студена вода.

Манията тръгва от САЩ, а за кратко време се превърна в глобален феномен. Известни личности се подлагат на ледения душ, след което публикуват видеото в социалните мрежи и на свой ред предизвикват други известни имена да се включат в предизвикателството.

Всичко е за добра кауза, тъй като целта е популяризиране на коварната болест ALS, която предизвиква отслабване на мускулите и загуба на двигателните способности. Заболяването води до парализа, а в последствие и до смърт, а все още не е открит лек за нейното предотвратяване. Чрез изсипването на кофа с ледена вода процесът на парализа се симулира за момент.

Идеята е, че който не се включи в предизвикателството, трябва да дари средства за справяне с болестта. Много хора обаче даряват пари, въпреки че се подлагат на предизвикателството. Така в рамките на 2 седмици вече са събрали 4 милиона долара.

Спортистите, разбира се, са сред най-дейните в предизвикателството като в него вече се включиха куп звездни имена като Кристиано Роналдо, Дирк Новицки, Новак Джокович, ЛеБрон Джеймс, Неймар, Марио Гьотце, Дейвид Алаба.

Вижте част от забавните видеа: