Отборите на Испания и Чили са последните два тима, които се класираха за осминафиналите на Световното първенство. Европейският шампион надигра и победи момчетата на Марсело Биелса с 2:1, но това задоволи и двата отбора заради нулевото равенство на срещата между Швейцария и Хондурас. В следващия етап Испания ще срещне Португалия, а Чили – Бразилия.

След изиграването на заключителните срещи от груповата фаза на Мондиал 2010, лидер в Група Н е иберийският тим с 6 точки, толкова имат и чилийците, но те са с по-лоша голова разлика. На трето и четвърто място останаха Швейцария и Хондурас.

Отборът на Чили започна много активно срещата и в началните 20 минути създаде впечатление, че може лесно да достигне до трета победа. Въпреки това съставът получи набързо три жълти картона, които малко по-късно изиграха лоша шега на състава, воден от Марсело Биелса.

В 24-та минута обаче отборът на Чили бе наказан с гол, заради груба грешка на вратаря Клаудио Браво. След контраатака на европейския шампион, стражът излезе извън наказателното поле, за да изпревари Фернандо Торес, успя да го направи и избие топката, но тя отиде право в краката на Давид Дия. Новото попълнение на Барселона обаче успя майсторски да вкара в опразнената мрежа на Чили с удар от около 40 метра.

Леко стъписани от попадението, символичните домакини на мача в Претория, допуснаха и втори гол в 37-та минута. Испания организира чудесна атака, Давид Вия намери Андрес Иниеста, който оплете топката в долния ляв ъгъл на мрежата, пазена от Браво. Това бе ключов момент в двубоя, не само заради гола, но и заради нарушението по време на атаката на Испания срещу Фернандо Торес. В следствие на това Марко Естрада получи втори жълт картон и остави своите с човек по-малко.

Селекционерът на Чили Марсело Биелса реагира на ситуацията още на почивката. В началото на второто полувреме той пусна в игра Родриго Мияр и Естебан Паредес. Смяната даде резултат веднага. В 47-та минута влезлият като резерва Мияр стреля от дъгата на наказателното поле, след рикошет в коляното на Жерар Пике, топката се озова в мрежата на Испания за 2:1.

Веднага след това европейският шампион пое инициативата, но въпреки преимуществото си, не успя да стигне до попадение. През второто полувреме темпото падна, а остротата на атаките се изгуби. Двата тима доиграха срещата без да създават зрелище за феновете. Привържениците и на двата тима обаче бяха доволни, тъй като този резултат изпрати и Чили, и Испания на осминафиналите на Мондиал 2010.